16 april 2018

De verzilveringslening

Afgelopen week heeft de volledige raad ingestemd met de invoering van de Verzilveringslening. De Verzilveringslening is een lening van de gemeente aan inwoners waarbij de overwaarde van het huis gebruikt wordt om aanpassingen te doen aan de woning. Met deze lening kunnen mensen die hun vermogen in hun huis hebben zitten en die moeite hebben om geld bij de bank te lenen toch hun huis aanpassen. Deze aanpassingen zijn bedoeld om het huis levensloopbestendig te maken. Voor de Verzilverlening wordt maandelijks geen rente en aflossing betaald. De rente wordt jaarlijks bij de schuld geschreven. De schuldrest loopt dus jaarlijks op met de samengestelde rente en wordt afgelost bij verkoop, overlijden (van de langstlevende schuldenaar) of einde looptijd van de lening. (Vervroegde aflossing is ten allen tijde boetevrij toegestaan met een minimum van 250 euro). Het mooie van deze lening is dat men deze aan kan gaan zonder verhoging van woonlasten. Deze lening is dan ook speciaal bedoeld voor senioren met een bescheiden inkomen die graag willen blijven wonen in de woning waar ze zich thuis voelen.

Als CDA fractie zijn wij blij met deze lening. In 2015 hadden wij al een motie ingediend voor een Blijverslening met als doel om ouderen die moeilijk een lening kunnen krijgen te helpen bij de aanpassingen van hun huis. Het nadeel van deze lening was echter dat er een inkomenstoets aan verbonden zat waardoor de beoogde doelgroep met een lager inkomen hier geen gebruik van kon maken. Mede op verzoek van het CDA heeft het college er bij de het Stimuleringsfonds huisvesting (Svn) op aangedrongen om haast te maken met de aangekondigde verbeteringen op de Blijverslening. Wij zijn er ook best trots op dat onze gemeente voorop loopt als het gaat de invoering van deze lening omdat het ouderen zo gemakkelijker gemaakt wordt om langer thuis te blijven wonen als men dat wil.

Bij onze inbreng hebben wij nog wel nadrukkelijk aandacht gevraagd voor goede communicatie. Wij vinden het belangrijk dat er geen onduidelijkheden zijn rondom de voorwaarden. Daarnaast hebben wij gevraagd om de WOZ waarde, daar waar mogelijk, leidend te laten zijn voor het vaststellen van de waarde van de woning zodat de eigenaren niet extra op kosten gejaagd worden als het gaat om taxatie. En natuurlijk moeten we bij een dergelijk nieuw product kritisch blijven op de uitvoering en is een goede evaluatie van groot belang.

De verordening voor de Verzilveringslening is te lezen via de volgende link: https://www.middendrenthe.nl/zaakinfo/document/docnr/3803344 en meer informatie is te lezen via https://www.middendrenthe.nl/zaakinfo/document/docnr/3802715



Ria Beukema,

Raadslid CDA Midden-Drenthe

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.