05 juni 2019

Dorpsvisies

Wist u dat veel dorpen in onze gemeente hebben nagedacht over wat voor dorp ze willen zijn nu en in de toekomst? Het meest bekende voorbeeld van de laatste tijd is natuurlijk het dorp Witteveen. Dat is veel in het nieuws geweest.
De fractie van CDA Midden-Drenthe is een groot voorstander van dorpsvisies. En daarom hebben wij de afgelopen gemeenteraadsvergadering ook positief gestemd over een nieuw te ontwikkelen dorpsvisie van Smilde.

Wat wij belangrijk vinden is dat het proces om te komen tot een dorpsvisie vanuit de mensen in het dorp komt. Zij zijn immers belanghebbende. Zij weten wat er speelt. Zij weten wat er nodig is om het dorp voor nu en in de toekomst leefbaar te houden. Als het gaat om leefbaarheid gaat het in ieder geval over wonen, welzijn, onderwijs, voorzieningen, gezondheid. Als je kijkt naar wonen is het belangrijk dat er goed geïnventariseerd wordt wat de wensen zijn in een dorp. Hier hebben wij op aangedrongen bij de wethouder.
Ook gaat het om inspraak over wat er nodig is. Wat gaat goed? Wat kan beter? Hoe pakken we dat in gezamenlijkheid aan? Welke partijen en mensen hebben we dan nodig? Wat is haal- en betaalbaar?

Zoals ik al zei vinden wij het belangrijk dat het een proces is van het dorp en dat er niet vooraf richting wordt gegeven. Dat is belangrijk voor het draagvlak. Dan duurt het soms langer om tot resultaat te komen, maar dan is het wel een resultaat waar heel veel mensen achter staan. Het zal nooit lukken om tot een 100 % overeenstemming te komen. Daarom is het ook belangrijk dat niet enkelen uit een dorp tot een visie komen. Nee….iedereen moet gevraagd worden om zijn mening en om mee te doen. Een goed voorbeeld is het Masterplan Orvelte. Een prachtig initiatief van het dorp om het dorp klaar te stomen voor de toekomst. Velen hebben er aan mee gewerkt en zijn nu betrokken bij de uitvoer. Prachtig.

En dan is nu Smilde aan zet. De motie zoals die voorlag, gaf in onze ogen te veel richting aan de uitkomst. Zo werd er gesproken over uitbreiding en ook al op bepaalde locaties. Mede door inzet van raadslid Ria Beukema is het een motie geworden die kracht en inzet van het dorp vraagt. Zonder vooraf te bepalen wat nodig is. Want wie zijn wij om te weten wat nodig is? Dan trek je voor jezelf een te grote broek aan. Nee…..uit die broek. We zien wel wat ze Op de Smilde wensen.
En zo kwam er een motie tot stand die door de hele raad is aangenomen. Ergens in de maand oktober zal er een voorstel, van hoe het proces om te komen tot een dorpsvisie voor Smilde, er uit moet komen te zien. Ik ben benieuwd.

 

Groet vanuit het hart van uw raadslid Karin Kappen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.