30 september 2021

Een gedragscode voor de raad

In de raadsvergadering van donderdag 30 september kwam onder andere ”de gedragscode voor de raad” aan de orde.

In de toelichting stond: Integriteit is belangrijk en ‘een beetje integer’ bestaat niet. Op grond van artikel 170, tweede lid van de Gemeentewet bevordert de burgemeester de bestuurlijke integriteit van de gemeente. De burgemeester is verantwoordelijk dat dit onderwerp regelmatig op de agenda komt. De raad moeten elkaar een spiegel voor (durven) houden en de burgemeester is daarvoor de initiator.

In Midden-Drenthe staat in de bestuurlijke visie: ruimte maken we samen. Daarmee kijken raadsleden ook naar morele grenzen. Niet alleen de vraag wat is toegestaan is relevant, maar ook hoe we vinden dat het hoort. Integriteit van raadsleden en commissieleden, verwijst immers naar de zorgvuldigheid die zij moeten hebben bij het invullen van hun rol in de democratische rechtsstaat. Dat betekent de verantwoordelijkheid nemen die met de functie samenhangt én bereid zijn verantwoording af te leggen. Van raadsleden wordt het goede voorbeeld verwacht. Zonder dat zal het vertrouwen in de democratische rechtsstaat worden ondermijnd en het draagvlak voor de naleving van de wetten en regels verdwijnen. Vertrekpunt voor het raadslid is dan ook de eed of belofte die de politieke ambtsdrager bij de ambtsaanvaarding aflegt. Integriteit is niet alleen een kwestie van regels, maar zegt ook iets over de onderlinge omgangsvormen. Een respectvolle omgang met inwoners en organisaties, tussen raadsleden onderling en tussen raadsleden, collegeleden en medewerkers, met behoud van eigen politieke inhoud en stijl, is van groot belang. In mijn bijdrage in de commissie Algemeen Bestuur heb ik aangegeven dat het CDA de voorgestelde gedragscode een goede vind. Maar ook dat wij het vooral geen papieren stuk moeten laten worden, en er bij de oproep gedaan aan alle raadsleden en commissieleden om er ook naar te handelen.

In de commissie werd het voorstel gedaan om hier hoofdelijk over te stemmen , dit is ook gebeurd in de raadsvergadering. En nu maar zien of iedereen zich ook houd aan deze gedragsregels.

 

Marinus Louissen

Fractievoorzitter CDA Midden-Drenthe

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.