12 april 2019

Een masterplan voor Orvelte

Op woensdag 10 april was de raadscommissie Algemeen Bestuur weer bijeen. Ditmaal was het ‘Masterplan Orvelte’ een van de voorname gespreksonderwerpen. Dit document, al een tijdje in de maak, is een prachtige verzameling van concrete plannen en ambities die Orvelte mooier gaan maken. Denk aan allerlei verbeteringen en onderhoud van de publieke ruimte, zoals bestrating, fiets- en wandelpaden, straatmeubilair en speelvoorzieningen. Er wordt daarbij rekening gehouden met de belangen van jong en oud. De verkeerssituatie komt onder de aandacht en diverse projecten gericht op toerisme zullen van de grond komen. Overal werd aan gedacht. Met recht krijgt het de naam masterplan, een veelomvattend en goed doordacht ontwerp.*

Het mooie – ik zou bijna willen zeggen het mooiste – is ook nog eens dat de ideeën niet ergens op een kamer in het gemeentehuis zijn bedacht, maar door een projectgroep met inwoners en ondernemers van het dorp. Gedurende de commissievergadering waren diverse betrokkenen aanwezig om te vertellen over het de positieve uitwerking van het proces en het belang van het plan voor Orvelte. Een beeld van optimisme en gedrevenheid werd ons geschetst, iets wat bij een rondgang in het dorp zelf niet anders blijkt te zijn.

Deze plannen zijn goed voor Orvelte, maar ook voor onze hele gemeente. Het monumentendorp is immers een grote toeristische trekker, met zo’n 200.000 bezoekers per jaar. De hele toeristische sector heeft er voordeel van.

Een plan, van onderop tot stand gekomen in samenspraak met dorp zelf waarbij onze hele gemeente mee kan profiteren. Politiek gezien is dat een superplan. De commissie was dan ook in de hele breedte lovend. Toch is er wel even over doorgesproken. De gemeenteraad heeft vorige maand met de goedkeuring van het Uitvoeringsprogramma een bedrag beschikbaar gesteld voor het masterplan, maar dat is niet voldoende om alle plannen in Orvelte in een keer uit te voeren. De geschatte kosten van alle ambities zijn groter. Hoe duiden we dat? Komt het er straks op neer dat de gemeenteraad alsnog het resterende bedrag dekt? Voordat het plan in een volgende vergadering door de gemeenteraad wordt goedgekeurd zullen daar ongetwijfeld nog wat woorden over gesproken worden.

Twee insprekers op de avond deelden naast hun ervaringen ook een positieve noot over het vermogen van het dorp de plannen tot uitvoering te brengen, ook al zijn de kosten van de plannen groter dan de op dit moment beschikbare middelen. Met diverse acties is het grootste deel van het prijskaartje voor de gewenste speeltuin al gedekt via andere (subsidie)bronnen. Als die drang kenmerkend is voor de aanpak van de dorpelingen, kan met vertrouwen het masterplan in werking worden gezet.

 

Derek Bulthuis, commissielid CDA

 

*) https://www.middendrenthe.nl/zaakinfo/document/docnr/6063367

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.