11 juni 2018

Energieadvies in Midden-Drenthe

Afgelopen week had onze lokale CDA afdeling in Smilde een thema avond georganiseerd over energietransitie. Aan de hand van een leerzame presentatie van Robert Brouwer werden we bijgepraat over de noodzaak van een energieneutrale gemeente. Ook liet Robert ons concreet zien hoeveel energie we moeten besparen en waar de meeste winst uit besparing te halen valt. Want energie besparen is niet alleen goed en noodzakelijk voor onze leefomgeving maar kan ook in de portemonnee een besparing opleveren.

Uit de discussie die volgde bleek dat er vooral veel vraag naar informatie is. “Wat kan ik het beste doen als mijn ketel kapot gaat? Moet ik dan nog een nieuwe kopen of zijn er andere mogelijkheden. En wat kosten die?” Er is behoefte aan praktische informatie. Het mooie is dat men een energieadvies aan kan vragen via de gemeente. Hierover het volgende citaat van de site van de gemeente Midden-Drenthe:

De gemeente vindt het belangrijk dat woningeigenaren energiebesparende maatregelen treffen. Met deze maatregelen kunt u uw maandlasten verlagen, uw woning comfortabel maken én het is beter voor het milieu. Om meer inzicht te krijgen in hoe u uw woning energiezuiniger kunt maken, bieden wij u een gratis energieadvies aan ter waarde van €150,00.

 

Hoeveel energieadviezen zijn er beschikbaar?

De gemeente stelt dit jaar 200 gratis energieadviezen beschikbaar.

 

Welke energieadviezen stelt de gemeente beschikbaar?

 U kunt kiezen uit twee soorten adviezen, namelijk de Energie-inspectie en het Maatwerkadvies. Het verschil tussen beide energieadviezen leggen we hieronder uit.

 

Energie-inspectie

De Energie-inspectie is een gratis advies. Tijdens de energie-inspectie komt een adviseur bij u langs om samen met u uw woning te bekijken. Binnen één uur krijgt u laagdrempelig advies dat niet alleen gericht is op energiebesparing, maar ook op het verhogen van comfort en veiligheid. Denk hierbij aan het bekijken van uw energienota, de verwarmingsinstallatie, verlichting, ventilatie en gebruik van apparatuur.

 

Wanneer u zelf al een idee of specifieke  vragen hebt over bijvoorbeeld aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp dan kan het gesprek hierover worden gevoerd.  De bevindingen ontvangt u in een beknopt rapport. Bij een energie-inspectie worden geen berekeningen opgesteld. Het geeft u inzicht in de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot energiebesparing in uw woning.

 

Maatwerkadvies

Een maatwerkadvies is een stuk uitgebreider dan een energie-inspectie. Het geeft inzicht in bouwkundige en installatietechnische energiebesparende verbetermaatregelen. De gemeente Midden-Drenthe stelt een subsidie beschikbaar waardoor het maatwerkadvies u €150,00 kost.

 

Het maatwerkadvies is gespitst op uw situatie bij uw woning of appartement. Het geeft voor uw woning aan welke maatregelen energiebesparing opleveren, het binnenklimaat verbeteren en het comfort verhogen. Tevens wordt er advies gegeven over het opwekken van duurzame energie bijvoorbeeld met een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen. Van de geadviseerde maatregelen krijgt u een indicatie van de kosten per maatregel en wat ongeveer de terugverdientijd is van de investering die u moet doen. Dit krijgt u in een rapport aangeleverd.

Welke tegenprestatie vragen we van u?

Als tegenprestatie vragen wij u om uw ervaringen met ons te delen zodat wij ook andere huiseigenaren kunnen stimuleren om maatregelen te nemen.

 

Wie voert het energieadvies uit?

Energieadviesbureau Invent uit Beilen voert het energieadvies uit.

 

Krijg ik een onafhankelijk energieadvies?

Ja, het energieadvies wordt opgesteld door een onafhankelijke energieadviseur van Invent. Dit houdt in dat u een advies krijgt over welke maatregelen het beste passen in uw situatie, maar dat er geen energiebesparende producten aan u worden verkocht. Voor de uitvoering van de maatregelen kunt u vervolgens contact opnemen met een gespecialiseerd uitvoerend bedrijf.

 

Waar kan ik het energieadvies aanvragen?

U kunt het energieadvies direct aanvragen bij Invent via telefoonnummer (0593) 54 10 45 of via de mail [email protected] Ook over vragen over het energieadvies kunt u bij Invent terecht.”

 

Nog meer informatie over verduurzaming van woningen en ook over subsidiemogelijkheden is te vinden op de site van de gemeente Midden Drenthe via de volgende link:

https://www.middendrenthe.nl/website/!suite86.scherm0325?mVrg=13732

 

 

Ria Beukema 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.