17 mei 2019

Even bijpraten na 1 jaar raadslid

Ik ben nu iets meer dan 1 jaar raadslid. Er wordt heel vaak aan mij gevraagd: ‘Hoe gaat het in de politiek? Vind je het nog leuk? Is het wat je er van verwacht hebt? Wat doe je allemaal?’

Ik geef dan altijd een positief antwoord. Ik heb het erg naar mijn zin als raadslid. Het kost best veel tijd. Ik vind dat niet erg. Ik heb tijd voldoende tijd beschikbaar om mijn rol te vervullen. Ik zal u een beeld scheppen wat ik doe namens het CDA.

  • Als raadslid heb ik ongeveer 1 keer per maand, ter voorbereiding van de gemeenteraadsvergadering, een commissievergadering van Zorg en Welzijn. Daar zit ik samen met Ria Beukema in namens onze partij. We verdelen per keer de onderwerpen.
    Deze vergaderingen vinden altijd plaats in een ontspannen sfeer met 7 van de 8 fracties. Eén van de fracties heeft de keus gemaakt om deze vergaderingen niet bij te wonen.
    Wat ik bijzonder fijn vind is dat het belang van de inwoner hier nadrukkelijk centraal staat. De politieke verschillen zijn meer op de achtergrond.

  • De gemeenteraadsvergadering, waar besluiten worden genomen, is ook ongeveer 1 per maand. Onderwerpen op de agenda verdelen we ook onderling. De politieke kleur is hier veel meer aanwezig. Wat ik dan vaak zie is dat iedereen even aan het woord is. Hier vindt ook meer het onderlinge debat plaats.

  • Ter voorbereiding van de commissie- en raadsvergadering hebben we elke keer een fractievergadering. Daarin bespreken we alle agendapunten van eerder genoemde vergaderingen en ook onze standpunten. Deze vergaderingen vind ik plezierig. Zo leer ik als ‘nieuweling’ hoe de ‘hazen lopen’ in het politieke speelveld.

  • Ik laat mij graag inspireren. Daarom bezoek ik veel bijeenkomsten, zoals de WMO-Raad en werkbijeenkomsten. Ook ga ik met regelmaat naar de GGD en Stark om te horen wat er speelt en vragen te stellen. Ria en ik gaan daarnaast nog met professionals en vrijwilligers in gesprek om te kijken hoe het bedachte beleid nu in de praktijk werkt. Wat wij daar horen koppelen we dan ook weer terug richting de gemeente.

  • Ten slotte zit ik ook nog namens het CDA in 3 werkgroepen. De eerste onderzoekt of het welstandsbeleid gestroomlijnd kan worden. Daarnaast ben ik voorzitter van de Werkgroep Financieel Overleg. Dat is een werkgroep die namens de raad gesprekspartner is met de accountant, de provincie als toezichthouder en de rekenkamercommissie. In deze werkgroep zitten ook meerdere politieke partijen, de wethouder financiën en de controllers van de gemeente.
    En de derde werkgroep is Democrazy. Dat is een werkgroep waarbij wij als raadsleden het initiatief nemen om een pilot te gaan doen met inwoners en gemeenteambtenaren. De pilot heeft als doel om te leren wat het betekent als je iets wilt realiseren met maximale inwonersparticipatie. En natuurlijk wordt er ook iets gerealiseerd. Wat dat is? Geen idee, want het moet nog starten. Het zal iets zijn rondom verkeersveiligheid rondom een school.


En dan het antwoord op de vraag, of het is zoals ik verwacht had. Nou, dat is niet zo. Het is veel leuker en dynamischer dan ik verwacht had. Het is erg divers en dat past goed bij mij.
Dus, als ik terugkijk op 1 jaar raadslid…..dan kijk ik met grote tevredenheid terug. Wat fijn dat ik dit allemaal mag doen namens het CDA.

Groet vanuit het hart, Karin Kappen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.