12 maart 2019

Integrale ouderenzorg

Op woensdag 6 maart had CDA senioren in Westerbork een interessante avond georganiseerd over integrale ouderenzorg. Hierbij werd uitleg gegeven over een Drents project waarbij de zorg voor ouderen gezamenlijk met de huisartsen en welzijn opgepakt wordt.

Aanleiding voor het project integrale ouderenzorg in Drenthe is het feit dat er per huisartsenpraktijk op dit moment 20-35% van de ouderen kwetsbaar is. Door de problemen op gebied van gezondheid, zorg en welzijn beter in beeld te brengen en te koppelen kan men hier beter op inspelen.

Bij integrale ouderzorg wordt er gewerkt met kernteams die bestaan uit een huisarts, praktijkondersteuner, wijkverpleegkundige, sociaal werker en een specialist ouderengeneeskunde. Voor meer informatie over de integrale ouderzorg zie ook: https://www.hzd.nu/ouderenzorg .

Op dit moment zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op gebeid van Zorg en Welzijn en het is belangrijk om hier op in te spelen. Daarom wil het CDA het college vragen om, als de huisartsen het willen, de integrale ouderenzorg op te pakken in Midden-Drenthe en mee te nemen in het nieuwe WMO beleid.

Gelukkig hebben niet alle ouderen zorg nodig en we moeten ook zeker oppassen dat de ouderen niet bestempeld worden als een probleem. Sterker nog, als je ziet hoeveel vrijwilligerswerk er door ouderen gedaan wordt en hoeveel ouderen met hun ervaring betekenen voor de samenleving, dan mogen we blij zijn met de ouderen. Maar wanneer er zorg nodig is, op hogere leeftijd is die kans groter, dan is het goed dat het op een goede manier wordt opgepakt.



Ria Beukema


Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.