19 februari 2018

Mantelzorgers ondersteunen

Tijdens de commissie Zorg en Welzijn stond ook het mantelzorgbeleid op de agenda. Beleid wat ondersteuning moet bieden aan al die mensen die langdurig en onbetaald zorg verlenen aan hun naaste. Als CDA fractie vinden we het van het grootste belang dat deze mantelzorgers goed ondersteund worden in de taak die zij vaak vanzelfsprekend uitvoeren. Maar ook een taak waarin er vaak geen keuze is om het niet te doen. De ondersteuning via het contactpunt mantelzorg (CPM) gaat verder dan bijeenkomsten waar men elkaar als mantelzorgers kan ontmoeten. Het beleid beschrijft de vier V’s:

Het vinden van mantelzorgers. Doordat veel mantelzorgers het vanzelfsprekend vinden wat ze doen herkennen ze zich niet altijd in het begrip mantelzorger. Dit geldt met name voor werkende mantelzorgers, jonge mantelzorgers en mantelzorgers voor GGZ-cliënten.

Het verlichten van mantelzorgers door waardering in woorden en in de vorm van een mantelzorgcompliment. En het bieden van vervangende mantelzorg.

Het versterken van mantelzorgers via het aanbieden van kennis en scholing. Dat kan onder andere gaan over persoonlijke situaties (hoe vindt men de juiste balans), zorgverlof, tiltechnieken en omgaan met dementie. Ook is informatie over aanvullende verzekeringen voor vervangende zorg (respijtzorg) hierbij een belangrijk punt.

Het verbinden van mantelzorgers. Door lotgenoten te ontmoeten en ervaringen te delen kan een ondersteunend netwerk ontstaan.

De nota is te vinden via de volgende link: https://www.middendrenthe.nl/zaakinfo/document/docnr/3388762

Het mooie van deze nota is dat deze tot stand is gekomen aan de hand van input vanuit de praktijk via de WMO-raad en het contactpunt mantelzorg.

Een goed beleid kan niet zonder goede en duidelijke communicatie. Helaas ondervinden nog veel mantelzorgers (20%) weinig begrip vanuit hun omgeving. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat er onwil is. Het kan ook zijn dat men het gewoon niet weet wat het inhoud om mantelzorger te zijn. Naast het aanreiken van informatie hoe men dit bespreekbaar kan maken zal er ook via andere kanalen gezocht moet worden naar mogelijkheden om meer bekendheid aan het begrip mantelzorg te geven. In de volgende Thuisblijver wordt er ook aandacht besteed aan het onderwerp mantelzorg en mocht u/jij die niet ontvangen dan is deze ook digtaal te lezen via de nieuwsbrief van de gemeente.

In de commissie heeft het CDA ook met name nog eens aandacht gevraagd voor de jonge mantelzorgers. Met meerdere partijen uit onze gemeente zijn wij van mening dat er meer aandacht moet komen voor het in beeld brengen van jonge mantelzorgers. Ook zal er nog eens goed gekeken moet worden naar voorbeelden uit andere gemeenten als het gaat om activiteiten. Wanneer jonge mantelzorgers elkaar vaker kunnen ontmoeten ontstaat er meer een band waardoor de jonge mantelzorgers ook gemakkelijker dingen met elkaar gaan delen.

Tenslotte wil ik nog een punt noemen waar ook veel mantelzorgers mee te maken krijgen. Namelijk de zorgval. Mensen die van zorg op basis van de WMO overgaan naar zorg uitgevoerd op basis van de Wet Langdurige Zorg (WLZ) komen in een dubbele zorgval terecht. Dat houdt in dat zij eerst meer moeten betalen voor de zorg omdat de eigen bijdrage voor de WLZ hoger is dan die van de WMO. Daarnaast gaan zij er in aantal uren zorg op achteruit omdat de indicatie op een andere manier gaat. Mensen die verslechteren betalen dus meer voor minder zorg*. Ook voor de mantelzorgers die de zorg voor een familielid op zich hebben genomen betekent dit een verzwaring. Zij moeten het gat wat er ontstaat in de financiën en het tekort aan zorg opvullen. En dat terwijl de zorgvragers en mantelzorgers die te maken hebben met een verslechterde situatie juist ondersteuning verdienen. Dit is een probleem wat de gemeente niet kan oplossen. Daarom is onze fractie blij dat ons landelijke CDA hier aandacht voor heeft ( zie https://www.cda.nl/zoeken/?q=zorgval ) en dat minister de Jonge (CDA) dit zo spoedig mogelijk op wil lossen. (zie https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/documenten/kamerstukken/2018/01/29/kamerbrief-over-route-verkenning-zorgval). Zo proberen we als CDA op verschillende niveaus, gemeentelijk en landelijk, de mantelzorgers zo goed mogelijk te ondersteunen.

Ria Beukema, CDA raadslid.

 

* Dit komt voor wanneer de zorgvrager een indicatie voor een verpleegtehuis krijgt en op een wachtlijst komt te staan. Ook geldt dit voor mensen met een indicatie voor een verpleeghuis die er voor kiezen thuis te blijven wonen en zorg aan huis krijgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.