07 mei 2018

Oplossingen gezocht voor overlast centrum Beilen

De laatste tijd ervaren de winkeliers in het centrum van Beilen meer en meer overlast. Er is sprake diefstal en verstoring van de openbare orde, bijvoorbeeld door bedelen, openbaar drankmisbruik of door winkeldiefstal.

Uit bittere noodzaak, ook om het winkelpersoneel beter te beschermen, hebben sommige winkeliers camera’s in hun winkels geplaatst. De winkeliers hebben onlangs via de pers de noodklok geluid; uit camerabeelden blijkt dat veelal cliënten van Duurzaam Verblijf overlast veroorzaken.

Het CDA vindt dit een schrijnend beeld wat onze maatschappij zo voorspiegelt. We begrijpen de roep van de winkeliers. De overlast is frustrerend voor de ondernemer en geeft een onveilig gevoel voor het winkelend publiek en het personeel. Het is geenszins een ontwikkeling die past bij het ingezette beleid voor centrum Beilen. Ons winkelcentrum dat druk kent door leegstand, internetwinkels en omliggende kernen is niet gebaat bij de ervaren overlast.

De winkeliers hebben in het verleden wel afspraken gemaakt met Duurzaam Verblijf. In het geval van overlast wordt, zo is de afspraak, Duurzaam Verblijf direct ingelicht. Zodat registratie kan plaatsvinden en de overlastpleger naar Duurzaam Verblijf begeleid kan worden. Maar in de praktijk werkt deze afspraak niet. Duurzaam Verblijf heeft de middelen niet om deze mensen snel op te pakken en de melding wordt vaak niet genoteerd. Ondernemers vinden dat er zo geen zicht is op hoeveel overlast. Dus de meeste winkeliers bellen direct met 112 en dat werkt perfect.

Duurzaam Verblijf is onderdeel van de Beiler samenleving, die maken we samen. Het CDA heeft de burgemeester gevraagd of de gemeente Midden-Drenthe zich kan mengen in overleg met Duurzaam Verblijf en de ondernemers. Handhaven van de openbare orde hoort bij het takenpakket van de burgemeester tenslotte. Het advies is om eerst maar eens in klein comité met elkaar te overleggen. Niet in de laatste plaats om bij elkaar te verifiëren of dezelfde indrukken als gevolg van de overlast bestaan.

 

 

Robert Brouwer

Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.