18 december 2017

Renovatie Sportpark Noord-West Beilen

Na een langdurig proces tussen de Stichting Sportpark Noord-West en de gemeente Midden-Drenthe is uiteindelijk in de raadsvergadering van 11 december 2017 een besluit genomen over de inrichting van het sportpark. Wat begon als het zoeken naar een oplossing voor alleen de wateroverlast, is geëindigd is een fantastisch plan voor de algehele renovatie van het park. Een park waar de voetbalclubs en de voetballers straks trots op kunnen zijn.

Door de vele onderhandelingen, zelfs tot kort voor de raadsvergadering, is er mogelijk niet bij iedereen een duidelijk beeld van de inhoud van het besluit. In deze brief wil ik dat graag toelichten.

Het voorstel van de gemeente ging uit van renovatie van 6 natuurgrasvelden en de aanleg van 1 kunstgrasveld (krediet € 1.096.500). Daarnaast worden de kleedkamers en de parkeerplaatsen uitgebreid. Ook worden de houtsingels aangepakt (krediet € 235.500, tezamen), zodat het sportpark het onderhoud hiervan weer kan oppakken. Er was overeengekomen dat de Stichting Sportpark Noord-West € 70.000 bijdraagt en dit op de uitvoeringskosten kan inverdienen, door zelfwerkzaamheid met vrijwilligers (bijvoorbeeld bij de aanleg van de parkeerplaats).

Ten opzichte van de inrichtingsplannen van de gemeente had het sportpark extra wensen, te weten: de ligging en grootte van het kunstgrasveld en de soort infill hiervan. Wensen die niet pasten binnen de kredieten van de gemeente. Om de onderhandelingen uit de impasse te halen en de renovatie nu ook eens uit te voeren, er wordt namelijk al meerdere jaren over wateroverlast gesproken, heeft het CDA ingestemd met de uitvoering van een amendement (een wijziging op het voorgestelde beleid van het college). Enerzijds hecht het CDA veel aan een gedragen voorstel door de verenigingen maar anderzijds moet dit wel in verhouding staan tot het beschikbare extra gemeenschapsgeld wat we hiervoor beschikbaar stellen.

Naar aanleiding van maatschappelijke onrust over vermeende gezondheidsrisico’s, hoewel wetenschappelijk niet aangetoond, is gekozen voor een alternatieve infill van het kunstgrasveld. Een infill die geen risico vormt voor de gezondheid en geen aantoonbare schade toedient aan het milieu. Overeenkomstig de bijdrage voor de aanleg van het kunstgrasveld, draagt het sportpark 25% van de extra kosten van een andere infill.

Het amendement maakt het mogelijk voor de Stichting om de aan de wensen van verenigingen te voldoen. Deze wensen zijn: het clusteren van het kunstgras bij de overige trainingsvelden (2 en 6) en een kunstgrasveld met de maximale grootte binnen de KNVB –norm (105 bij 69 m).

In onderstaande figuur is deze inrichting van het gewenste sportpark weergegeven.

Als de leden kiezen voor de inrichting van het park zoals geschetst, dan wordt voor de invulling van de extra wensen het uitvoeringskrediet verhoogd met maximaal € 150.000. Met dien verstande dat zowel de gemeente als ook het sportpark voor een gelijk bedrag de lasten hiervan dragen.

In oktober 2017 heeft de raad, op voordracht van het CDA, een motie energiearme sportaccommodaties aangenomen. Er wordt hiermee geïnvesteerd in verduurzaming van de accommodatie, zowel bij de hurende als de zelfbeherende vereniging. De energielasten voor de clubs worden daarmee geminimaliseerd. Dit verschil kan door de clubs worden ingezet voor de renovatie van het park.

In januari leggen de clubs en het sportpark de leden de voorgenomen plannen voor. Dan wordt duidelijk welke keuzes wordt gemaakt. Dat hierin de keuze voor zelfbeheer of huur van het park een grote rol speelt, staat buiten kijf. Ik wens de Stichting Sportpark Noord West en de besturen van de voetbalclubs alle wijsheid toe om dit proces goed af te ronden.

Deze nieuwsbrief is de laatste van dit jaar. De CDA fractie geniet van het Kerst-reces. Wij wensen u alvast fijne Kerst-dagen en een gelukkig nieuwjaar!

Robert Brouwer

Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.