10 februari 2022

Samen sterk

In voorbereiding op de beoordeling van het armoedebeleid vind ik het ook altijd interessant om te zien wat andere gemeenten doen. Via ons CDA-netwerk in de provincie Drenthe hebben we hiervoor ook contacten zodat we ideeën plannen en ervaringen uit kunnen wisselen. Zo kwam ik op het initiatief van buurtgezinnen.

- Buurtgezinnen is een redelijk nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. Gezinnen die steun kunnen gebruiken (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en vriendschappelijk. Vraag- en steungezin maken onder begeleiding van een coördinator afspraken over de steun. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen. Dat is iedere keer maatwerk.

- Buurtgezinnen is er voor alle gezinnen met kinderen in alle leeftijden, die om wat voor reden dan ook, behoefte hebben aan steun bij de opvoeding. En die geen familie, buren of vrienden in de buurt hebben, waarop ze een beroep kunnen doen.

- Ieder gezin heeft moeilijke periodes en opvoeden kan heel pittig zijn. Bij Buurtgezinnen is het belangrijk dat we elkaar wat meer helpen bij het opvoeden van de kinderen. Dat kan voorkomen dat problemen erger worden en kinderen in de jeugdzorg terecht komen. Soms is Buurtgezinnen niet geschikt, omdat de problemen te zwaar zijn voor een steungezin. Dan zal dit bij de kennismaking worden aangeven.

- Dit project kan verschillende beleidsterreinen omvatten, van jeugdzorg en WMO tot armoedebeleid.

- Buurtgezinnen is momenteel actief in meer dan 85 gemeenten in Nederland, in Drenthe doen de gemeenten Hoogeveen, Meppel, de Wolden en Westerveld mee aan het project buurtgezinnen.

 

Omdat dit initiatief perfect past bij het CDA gedachtengoed als het gaat om samen sterk, solidariteit en omzien naar elkaar hebben wij hiervoor een motie ingediend. De CU die hier ook meteen enthousiast over was heeft het initiatief van CDA Midden Drenthe ondersteund door de motie mede in te dienen.

Het verzoek van de motie was als volgt:

De raad verzoekt het college om:

  1. De mogelijkheden te gaan verkennen voor gemeente Midden Drenthe om een initiatief als Buurtgezinnen te onderzoeken en te kijken of dit haalbaar kan zijn voor Midden Drenthe.

  2. Hierbij ook andere alternatieven met steungezinnen mee te nemen.

  3. In overleg te treden met CJG , Multi Disciplinair Team van Welzijnswerk en andere professionals in de zorg waar onze gemeente mee samenwerkt om te kijken of dit aansluit bij huidige projecten en/of dat dit aanvullend kan zijn op huidige initiatieven.

  4. Hierbij uitgaande van een professionele begeleiding vanuit de zorgvraag voor de match tussen de gezinnen en de ondersteuning in het traject.

  5. Daarnaast een verkenning uit te voeren ten aanzien van de kosten welke dit met zich mee zou brengen. Deze kosten voor te leggen aan de raad indien dit een raadsbesluit zou betreffen.

  6. De raad voor oktober 2022 te informeren over de uitkomst het onderzoek.

Het college heeft toegezegd om dit te onderzoeken en het vierde kwartaal van dit jaar met een voorstel naar de raad te komen over dit onderwerp.

Ria Beukema

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.