19 maart 2018

Samen verder in een duurzaam Midden-Drenthe

Op het moment dat ik deze brief schrijf, zijn we bezig met de laatste campagne activiteiten. Nog 1 dag flyeren en nog wat laatste folders bezorgen en dan is het “aan de kiezer”, zoals men dat dan zegt. Het CDA wil graag verder. Ook de komende jaren staan er nog belangrijke onderwerpen waar de gemeente mee verder moet. Ik denk hierbij onder andere aan het verder ontwikkelen van jeugdzorg, WMO en participatie. Maar ook aan de omgevingswet* en aan het energieneutraal maken van onze gemeente.

Als CDA fractie vinden we het belangrijk dat je werkt vanuit een visie. Een visie die we ontwikkelen door eerst kennis op te doen, daarna met deze kennis het gesprek aan te gaan met de inwoners en ten slotte op zoek te gaan naar de oplossing. Neem bijvoorbeeld het klimaatvraagstuk. Er is beleid voor zonnepanelen maar dat is slechts een deel van de oplossing. En bovendien moeten we dat beleid voor zonnepanelen nog eens goed onder de loep nemen om te voorkomen dat straks onze hele gemeente bedolven wordt onder zonneweides. Dus eerst snel (het liefst voor de zomervakantie) inventariseren wat de mogelijkheden zijn en wat er allemaal nodig is om onze gemeente energieneutraal te maken. (Denk hierbij aan hoeveel daken hebben we voor zonnepanelen, wat zijn de alternatieven enz.) Als we de effecten van de verschillende mogelijkheden weten kunnen we naar onze inwoners en ondernemers gaan om ook hen de mogelijkheden voor te leggen. Met al deze informatie kan de politiek dan een keuze maken en kan daarop beleid ontwikkeld worden met doelen en tijdspaden. Als CDA zijn wij doordrongen van het feit dat er haast geboden is, willen we onze aarde goed door geven aan onze kinderen. Dat betekent dat dit onderwerp een hoge prioriteit moet krijgen. Tegelijkertijd willen we het wel zorgvuldig en in overleg met onze inwoners doen want ook draagvlak en bewustwording is hierin heel belangrijk.

Het CDA wil samen verder, mogen we ook weer op uw/jouw stem rekenen op 21 maart?

Ria Beukema

* De Omgevingswet verplicht het Rijk, de provincie en gemeente een omgevingsvisie te maken. In de omgevingsvisie moeten zij rekening houden met de verschillende belangen in een gebied. Nu beslissen de overheden vaak alleen over een deelproject. Ze kijken vaak niet naar de andere plannen voor het gebied. Voor meer informatie zie ook www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet/vernieuwing-omgevingsrecht

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.