25 maart 2019

Uitkomsten onderzoek jeugdhulp in Midden-Drenthe

In de afgelopen periode heeft de Rekenkamercommissie een onderzoek gedaan naar de jeugdhulp in onze gemeente. Sinds 2015 is de gemeente daar immers zelf verantwoordelijk voor.
De hoofdvraag van het onderzoek luidt: Hoe heeft de gemeente Midden-Drenthe de jeugdhulp georganiseerd, hoe vindt monitoring en sturing plaats en wat is bekend over de resultaten?

Een bijna alles omvattende vraag. Ik zal u meenemen waar het over gaat. Het gaat over beleid en of er kaders zijn vastgesteld. Hoe geven de betrokkenen uitvoering aan dat beleid? Hoe worden resultaten gemonitord? In hoeverre stuurt de gemeente beleid bij en op basis waarvan? Hoe is de betrokkenheid van de gemeenteraad en wat zijn hun ervaringen met sturing en monitoring?

Ik zie u denken…….wat een droge kost. Ja, dat is ook zo. Maar wel belangrijk om te weten. Het is best lastig om in een korte nieuwsbrief de kern weer te geven. Ik ga een poging wagen…..

De Rekenkamer constateert dat er op veel vlakken verbeteringen nodig zijn.

  • Actueel beleid ontbreekt.

  • De noodzakelijke verbinding tussen ‘uitvoering’ (Huisartsen en het Centrum voor Jeugd en Gezin) en het ‘beleidsmatig en strategisch niveau van de gemeente’ is niet of nauwelijks aanwezig.

  • Er ontbreekt adequate monitoringsinformatie met gevolgen voor sturing en beheersing. Dat is nodig om verbeterpunten op te pakken.

Zijn er dan alleen maar problemen? Nee, gelukkig niet. Op uitvoerend niveau is men betrokken bij onze jongeren. En dat is fijn, want daar gaat het natuurlijk om.

Verder zijn er enkele opvallende zaken. In Midden-Drenthe wordt relatief veel jeugdhulp afgenomen, zonder dat hiervoor een duidelijke reden is. Het aantal jeugdhulptrajecten dat is doorverwezen door huisartsen is relatief hoog in vergelijking met de rest van Nederland. De gemeente heeft daardoor minder goed kennis van welke trajecten er allemaal lopen. En dat terwijl ze het wel moet betalen. Hiervoor is goede afstemming tussen de partijen belangrijk.

Hoe nu verder? Er zijn aanbevelingen geformuleerd en die heeft het college overgenomen.
Binnenkort zullen we hierover vast een debat gaan voeren in de commissie Zorg en Welzijn. Ik kijk er al naar uit…..want we hebben een grote verantwoording naar onze jeugd om daar het allerbeste voor te regelen. Dat verdienen ze.

Voor degenen die het hele rapport willen lezen => hierbij de link https://www.middendrenthe.nl/zaakinfo/document/docnr/6161627

Reacties naar mij hierover zijn natuurlijk meer dan welkom. Ik ga graag in gesprek met jullie over dit onderwerp.



Met een warme groet vanuit het hart,

Karin Kappen
CDA Raadslid
06-30125900

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.