18 februari 2019

Veiligheid langs de Norgervaart (N373)

Aan de rand van onze mooie gemeente ligt, op de grens met de gemeentes Assen en Noordenveld, de Norgervaart. Als je vanaf Bovensmilde richting Norg rijdt dan rij je de Norgervaart op. Ongeveer 1.5 km van die weg ligt in onze gemeente.

De Provincie is van plan om deze weg aan te passen. Het is namelijk zo dat er heel veel autoverkeer over die weg rijdt en dan met name gedurende de ochtend en tegen de avond Het gaat om meer dan 12.000 verkeersbewegingen. Op 3 plaatsen moeten de fietsers oversteken. Twee van die plekken worden nu aangepakt en de laatste ligt vlak bij de Norgerbrug. Dat wordt later aangepakt. Omdat er ongelukken met fietsers waren staat er al heel lang een stoplicht.

Zoals ik al zei, de Provincie gaat de weg aanpakken => verbreden. En ter hoogte van de Domeinweg en de Koelenweg worden veilige oversteekplaatsen en middenberm-geleiders gemaakt. En de snelheid blijft 80 km per uur. En daar zit hem nou net de kneep wat betreft ons. 80 Km per uur vinden wij veel te hoog. En wel om een aantal redenen.

  1. Veel automobilisten rijden op dat tracé veel harder dan 80 km per uur. Wij verwachten niet dat een middenberm-geleider dan echt remmend gaat werken, zodat er een veilige oversteek is voor fietsers. Ook al kunnen ze halverwege de weg even stoppen. Is het dan echt veiliger voor fietsers (veel schoongaande kinderen)?

  2. Er rijdt veel landbouwverkeer op die weg. Als je dan op een tracé van nog geen 3 km 2 keer een oversteekplaats voor fietsers hebt, dan wordt het een gevaarlijke situatie wat betreft afremmen, optrekken en inhalen. Ook is het zo dat vracht- en landbouwverkeer en aanwonenden de weg moeten op- en afdraaien.

  3. De belangenvereniging heeft als grote wens dat de snelheid van 80 km omlaag gebracht wordt.

En daarom heeft het CDA gepleit voor een 60 km weg. Afgelopen donderdag hebben wij dat middels een amendement aangevraagd. Gelukkig dachten er nog een aantal politieke partijen en nog net zo over en is het aangenomen. Daar zijn wij echt blij mee. Niet voor ons, nee…. voor de inwoners.

Gaat het dan door? Gaat de snelheid terug van 80 naar 60 km? Ja, dat weten we nog niet. Wel weten we dat er een krachtig signaal naar de Provincie gaat vanuit onze gemeente. Wij hebben geluisterd naar de signalen van omwonenden en er naar gehandeld.

En laten we wel wezen……60 km levert een tijdsvertraging van 12 seconden op……en een veel veiligere weg. En daar gaat het om. 


Met een groet vanuit het hart,
Karin Kappen
Raadslid 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.