30 november 2021

Wist u dat wij veel "cultuurhistorische waarden" hebben?

In de commissievergadering van Ruimte en Groen in september, hebben wij de Cultuurhistorische waardenkaart van onze gemeente opiniërend besproken. Ik wist niet dat wij in onze gemeente zoveel cultuurhistorische panden hebben. Wel wist ik dat wij veel natuurwaarden bezitten - die nu beschreven zijn - om te bewaren voor het nageslacht. Een goede zaak. 

In de toelichting stond: “erfgoed is van en voor ons allemaal. Het is daarmee een gezamenlijke zorg en een gedeelde verantwoordelijkheid”. Hiermee is het CDA het volledig eens. 

Het opstellen van zo’n waardenkaart is een wettelijke verplichting. Deze kaart zal worden opgenomen in de nieuwe Omgevingswet. Het is een lijvig rapport geworden van zo’n 130 pagina’s. 

Er werden ons in september door het college een aantal vragen gesteld die wij moesten beantwoorden. ik noem ze hieronder.  
1: In hoeverre wilt u op basis van het rapport ‘Cultuurhistorische waardenkaart’ meer mogelijkheden om gemeentelijke monumenten aan te wijzen?  Op welke wijze zou u dit vorm willen geven (vrijwillig of verplicht)?

Het CDA is voor de vrijwilligheid: ga in overleg met de eigenaar van de panden. Het moet geen verplichting worden. 

2: Op  welke  wijze  ziet  u de  cultuurhistorische   waardenkaart als instrument voor het beschermen  van karakteristieke panden? 

Als CDA fractie zien wij de kaart als een leidraad om aan het beleid uitvoering te geven. 
3: Deelt u de gekenschetste aanbevelingen uit het rapport ‘Cultuurhistorische waardenkaart’?

Als CDA kunnen wij de aanbevelingen onderschrijven.  

4: Heeft  u nog andere zaken om mee te geven  aan het college voor de uitwerking van erfgoedbeleid?

Een suggestie die ik wil mee nemen naar de bespreking donderdagavond, is om er een fotoboek van te maken zodat onze inwoners ook zicht krijgen op wat deze waardenkaart inhoudt. 

De CDA fractie miste in het overzicht oude kerkhoven, bijvoorbeeld die aan de Torenlaan in Beilen. Wij vinden dit ook zeker cultuur die bewaard moet blijven voor het nageslacht. Dit zal nader uitgewerkt moeten worden.

Ook geef ik in onze bijdrage aan dat wij het belangrijk vinden dat onze inwoners goed bij dit onderwerp moeten worden betrokken.

Tot slot maak ik een opmerking over de financiën: het is een gezamenlijke zorg en een gedeelde verantwoordelijkheid. Wij kunnen daarom de kosten niet alleen afwimpelen op de eigenaren. Ook die zullen wij gezamenlijk moeten dragen. 

Komende raadsvergadering komt dit onderwerp ook aan de orde en zullen wij hier een besluit over moeten nemen.

Marinus Louissen
Fractievoorzitter CDA Midden-Drenthe
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.