10 december 2021

CDA Almere stelt vragen over datacenter Zeewolde

Zeewolde is voornemens toestemming te verlenen voor de bouw van een Hyperscale datacenter van Meta. Datacenters maken op grote schaal gebruik van nutsvoorzieningen als elektriciteit en water. Omdat Zeewolde in de buurt van Almere ligt wil CDA Almere weten wat de eventuele gevolgen van de realisatie van dit datacenter zijn.

Een datacenter als de Hyperscale van Meta heeft een enorme omvang en slurpt energie. CDA Almere vraagt zich af welke gevolgen het college van BenW voorziet voor de energie-infrastructuur van Almere? Het koelen van datacenters gebeurt onder andere door middel van grote hoeveelheden water. De vraag rijst dan ook of dit eventueel consequenties heeft voor de Almeerse waterhuishouding en zo ja welke dan? Ook wil de partij weten of het college wellicht nog andere gevolgen voor Almere voorziet als Zeewolde tot realisatie besluit.

Relatie datacenter Zeewolde en hyperconnectivity hub Almere?
Tot slot wil CDA Almere weten of de komst van dit datacenter ook wordt betrokken bij het onderzoek naar de hyperconnectivity hub die in Almere zelf gepland staat. CDA Almere heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over de komst van de hyperconnectivity hub in Almere. ‘In juni van dit jaar hebben wij een motie ingediend waarin wij verzochten om de volgorde van het onderzoek naar deze hyperconnectivity hub aan te passen. Wij wilden namelijk eerst weten wat zo’n hub oplevert voordat er onderzoek naar de inpassing zou worden gedaan. Helaas heeft onze motie het toen niet gehaald. Toch blijft de vraag: Wat kost een hyperconnectivity hub in de zin van kostbare landbouwgrond, water en energie en wat levert het dan op aan bijvoorbeeld werkgelegenheid? Die afweging zal voor CDA Almere doorslaggevend zijn in de toekomstige besluitvorming hierover, zo laat raadslid Riekje van Belle weten.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.