07 oktober 2023

CDA Almere wil gedegen financieel beleid

De gemeenteraad heeft als taak het college te controleren op het gevoerde financiële beleid. Aangezien de gemeentelijke financiën complex zijn, hebben raadsleden kennis, affiniteit en betrokkenheid nodig om ze goed te kunnen doorgronden. Daarom dient CDA Almere een motie in met het verzoek om een auditcommissie die de raadsleden adequaat en permanent ondersteunt en adviseert in de financiële taken en verantwoordelijkheden.

Nagenoeg elke gemeente in Nederland beschikt al over een dergelijk overlegplatform waar (een afvaardiging van) de gemeenteraad en de accountant elkaar treffen voor overleg over zaken die de accountantscontrole direct dan wel indirect raken. Ook de accountant van Almere ondersteunt het instellen van een auditcommissie, die in feite een verlengstuk is van de gemeenteraad maar dan zonder politiek karakter. Op deze manier wordt er continu gewerkt aan het verhogen van het financiële kennisniveau van de raadsleden. De auditcommissie zou per 01-01-2024 kunnen starten en gebruik maken van kennis en ervaring opgedaan bij andere gemeenten en de accountant. CDA Almere verwacht hiermee een betere beheersing van de gemeentefinanciën en de financiële keuzes van het college van BenW.

Rentmeesterschap

CDA Almere staat voor rentmeesterschap. We hebben de natuur en de cultuur geërfd van onze (voor)ouders en te leen van de mensen die na ons komen. Dat vraagt dat we verder kijken dan ons eigen belang en onze eigen tijd, ook op financieel gebied. Gedegen financieel beleid hoort daar dus bij.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.