13 maart 2022

Gesprek over opvang Oekraïense vluchtelingen

Minister Karien van Gennip bezocht Tiny Church Almere
Op initiatief van CDA wethouder Froukje de Jonge, ontmoette minister van Sociale Zaken Karien van Gennip op zaterdag 12 maart Almeerse noodhulp- en religieuze organisaties (een aantal kerken en het moskeebestuur van de moskeebouw Almere Poort). In de Tiny Church in Almere Poort spraken zij over de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Almere. Oekraïners hebben recht op drie maanden verblijfsvergunning en vallen in principe buiten alle reguliere vluchtelingenopvang van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). 
Rijk en gemeenten zijn samen verantwoordelijk voor de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. Almeerse maatschappelijke en religieuze organisaties staan klaar om een bijdrage te leveren aan de opvang van deze mensen. Zij maken zich echter zorgen over verdringing. ‘De belangrijke hulpverlening aan Oekraïense oorlogsvluchtelingen mag niet ten koste gaan van de hulp aan andere noodlijdende groepen. Extra geld is noodzakelijk en de gemeente Almere zal een coördinerende rol moeten spelen’, zo gaven zij aan. 
Van Gennip bepleitte dat het goed zou zijn om de hier aanwezige Oekraïense professionals in te schakelen bij het bieden van onderwijs en zorg voor deze vluchtelingen. Froukje de Jonge: ‘Hulp moet ongeacht kleur, religie of waar mensen vandaan komen worden verleend. Noodhulp, maar ook langer durende hulp, moet gelijktijdig worden georganiseerd. In Almere is huisvesting de grootste uitdaging. Opvang bij particulieren lijkt alleen een oplossing voor de eerste dagen.’

Van Gennip en de Jonge spraken af dat ze nieuwe signalen over knelpunten direct met elkaar zullen delen. Afstemming tussen nationaal en gemeentelijk niveau moet snel en efficiënt, zo spraken zij af.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.