21 oktober 2023

Henri Bontenbal te gast bij Flevoziekenhuis en Zorggroep Almere

Henri Bontenbal, de nieuwe lijsttrekker van het CDA, bezocht vrijdag 20 oktober Almere. Op uitnodiging van Froukje de Jonge, politiek leider CDA Almere, ging hij in gesprek met zorgpersoneel van het Flevoziekenhuis en Zorggroep Almere. Froukje volgde daarbij de wens van Henri die heel graag in gesprek wilde gaan met verpleegkundigen en artsen om vanuit de praktijk te horen wat er speelt.

Froukje de jonge: ‘Als je gezond bent heb je misschien wel 1000 wensen, als je ziek bent heb je er maar een. Je wilt de juiste zorg om, indien mogelijk, zo snel mogelijk beter worden.’ Maar de toegankelijkheid van de zorg staat ernstig onder druk. Almere kampt met een groot tekort aan huisartsen. Tegelijkertijd bleek uit het gesprek dat zo’n 25 procent van de mensen die met een hulpvraag bij de huisarts komt, helemaal niet bij de huisarts thuis hoort. Vanwege het tekort aan huisartsen komen er ook weer teveel mensen bij de spoedeisende hulp van het Flevoziekenhuis terecht of verwijzen huisartsen onder tijdsdruk soms mensen onnodig door naar specialistische hulp. Ook gaf het zorgpersoneel aan geregeld vast te lopen in wetten, regels en procedures. De artsen en verpleegkundigen pleiten daarom voor een systeemverandering.

Stress vaak oorzaak medische klachten

Veel klachten blijken stress gerelateerd door bijvoorbeeld schulden, verslaving, huiselijk geweld of andere problematiek. Met een nieuwe gezamenlijke aanpak van de gemeente en de zorgverleners: Positief Gezond Almere, komt de nadruk veel meer te liggen op preventie. Zorgen dat mensen o.a. door gezond te leven minder ziek worden, maar ook dat mensen die sociale hulp nodig hebben niet meer bij de medische zorg terecht komen, maar bijvoorbeeld bij een schuldhulpverlener van de gemeente. Op deze wijze willen ze de medische zorg proberen te ontlasten.

Geen Amerikaanse taferelen

‘De zorg voor iedereen toegankelijk houden, wordt waarschijnlijk een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren, zo concludeerde Henri na afloop. ‘Wij willen in Nederland niet dat alleen de mensen die het kunnen betalen de beste zorg krijgen en de rest mogelijk te late- of in het ergste geval helemaal geen zorg, zoals in Amerika. Tegelijkertijd moeten we ook kritisch zijn op wat wel en niet kan en daar eerlijk over zijn.’ Hij gaf aan heel graag, na de verkiezingen op 22 november terug te komen om zich nog veel meer in de inhoud en de praktijk verdiepen. Zowel de Zorggroep als het Flevoziekenhuis gaven aan dat hij van harte welkom is.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.