18 april 2023

Maak Almere aantrekkelijk voor huisartsen

Almere kampt met een groot tekort aan huisartsen. Naar schatting zitten tussen de 20.000 en 60.000 Almeerders zonder een eigen vaste huisarts. De tekorten zijn het grootst in Almere Haven en Almere Buiten. Fractievoorzitter Nienke Nieuwenhuizen, zelf arts, maakt zich grote zorgen:  ‘Deze Almeerders zijn nu afhankelijk van waarnemers en spoedzorg.’ Daarom wil CDA Almere dat de gemeente alles in het werk stelt om meer huisartsen naar de stad te trekken.

‘Met name voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken is het belangrijk dat de huisarts weet wat er speelt. De kwaliteit van zorg gaat zo echt wel achteruit. Ondanks dat ik weet dat de huisartsen in Almere zich een slag in de rondte werken om de patiënten goed te helpen. Iedereen heeft in Almere wel toegang tot huisartsenzorg, maar het is natuurlijk veel fijner en beter als je een huisarts hebt die je kent'. Zo vertelt Nienke Nieuwenhuizen. Ze wil met deze actie niet alleen de patiënten, maar ook de huisartsen in Almere helpen om uitval te voorkomen.

Het CDA praat donderdag 20 April met andere fracties in de gemeenteraad over de problematiek. Doel is om te kijken wat de gemeente kan doen om de stad aantrekkelijk te maken voor huisartsen. De gemeente kan bijvoorbeeld taken overnemen van huisartsen zoals bijvoorbeeld mensen met schuldenproblematiek. Ook zou het makkelijker moeten worden om een bedrijfsruimte te vinden en er moet een aanspreekpunt binnen de gemeente komen waar geïnteresseerde huisartsen zich kunnen melden. Net als voor het onderwijzend personeel zouden er woningen beschikbaar kunnen worden gesteld voor huisartsen. Als het aan het CDA ligt worden huisartsen in Almere met een rode loper ontvangen. 

Luister het interview op Omroep Flevoland

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.