21 februari 2018

Herziene begroting GR Fryslân West, Raad 21 februari 2018

Bijdrage CDA m.b.t. punt 11, herziene begroting GR Fryslân West, Raad 21 februari 2018.

Geachte voorzitter, college, raad,

Het CDA is voor een goede sociale werkvoorziening. Immers mensen met een beperking (tegenwoordig met afstand tot de arbeidsmarkt) verdienen het in onze rijke samenleving dat zij ook tot hun recht komen en een zinvolle bijdrage aan de samenleving kunnen leveren.

In het kader van de drie decentralisaties is ook de arbeidsparticipatie van de landelijke voorzieningen naar de lokale voorzieningen gebracht. Voor Harlingen is dat, in samenwerking met andere gemeenten, de GR Fryslân West. Met als kernbedrijf Empatec.

Al op korte termijn wordt het negatief financieel perspectief steeds zorgelijker. En terwijl de kosten oplopen, loopt de rijkssubsidie terug.

Voor onze (en andere gemeenten binnen de GR) gaan de kosten drastisch oplopen. Gedacht wordt aan bedragen van 1 tot 2 ton, mogelijk zelfs nog meer.

We zijn de afgelopen periode trots op de inzet van onze wethouder op dit gebied. Hij – en alle andere betrokkenen – hebben alles uit de kast gehaald om de gestelde doelen te realiseren en daar waar nodig bij te sturen. Gezien het voorgaande blijft dat heel hard nodig.

Het CDA bepleit dat er

1:  op lokaal niveau, lees in de GR, nauw en goed samengewerkt wordt om steeds tot optimale resultaten te blijven komen. Dat men krachtig en slagvaardig naar oplossingen/verbeteringen blijft zoeken en die ook kan realiseren. Dat er spoedig een goed (nog beter) plan van aanpak komt.

Dat wil zeggen: kansen blijven bieden voor de beoogde doelgroep met de beste voorzieningen.

Dat Empatec kan blijven bestaan, zodat de gekwalificeerde mensen en middelen beschikbaar blijven om die doelen te behalen.

Met als opmerkingen:

de Wet sociale Werkvoorziening zit en blijft op slot zitten;

Empatec v.w.b. instroom droog komt te staan en staat financieel steeds meer onder druk.

Allerlei herstructureringsplannen tot nu toe het tij niet kunnen keren.

2: DAAROM Het CDA bij het college en alle raadsfracties met landelijke binding bepleit:

Om op landelijk niveau achter de acties van FNV en CNV, landelijk wethouders beraad, tweede kamer fracties van diverse partijen, te gaan staan, om de ooit goed werkende SWV weer de kansen te geven die zij ooit had. Dus het ingezette beleid v.w.b. de arbeidsparticipatie terug te draaien om dat men lokaal NOOIT goed kan regelen wat Landelijk onmogelijk is gemaakt.

Op een rijtje: het banenplan (garantiebanen) bij de overheid en werkgevers is zwaar onvoldoende.

De SWV werden geconfronteerd met leegloop en zijn deels verworden tot een uitzendbureau van arbeidsgehandicapten. In een positie gebracht die niet de bedoeling is en was. En werkgevers hebben niet de capaciteit, kwaliteit om te begeleiden. Juist deze extra’s worden bij de SWV geboden!

Re-integratie trajecten mislukken of kosten veel te veel geld en Fte’s  (Bijv. op dit moment zijn ca. 3 FTE ambtenaren doende om 1 FTE re-integratie te bemiddelen!).

En SWV bedrijven huren andere (niet gehandicapte) werknemers in om hun taken v.w.b. een gezonde exploitatie te kunnen blijven uitvoeren.

Kortom: Steeds meer komt ‘’deze wereld’’ op z’n kop te staan.

En de mensen waar het omdraait raken zonder werk. Voor hun een zinvolle dagbesteding. Binnen de kaders die daarvoor ooit (lees SWV bedrijven) waren ontwikkeld en prima functioneerden!

Steeds blijkt, nu en eerder: dit kunnen zij en dit willen zij. Aan hun inzet, motivatie en een goede bijdrage zal het niet liggen! Hulde daarvoor.

Dus dit verdienen de mensen niet in een welvarende samenleving als de onze.

Waar de economie weer volop draait en er behoefte is aan vele werkkrachten. Waar er ook weer meer geld beschikbaar is!

En Ieder op een plek kan komen waar hij/zijn het beste tot z’n recht komt.

Kortom: Door het ingezette beleid van landelijk naar lokaal worden de doelen niet gehaald.

Raken mensen, en hard werkende gemeenten (GR) en voormalige SWV bedrijven in de knel. Met heel veel inspanning kan te weinig resultaat behaald worden.

Wat bedoeld was tot een ombuigingssucces dreigt op dit vlak te leiden tot een grote mislukking.

Kortom: hoog tijd om landelijk aan de bel te trekken!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.