Hedwich Rinkes

Hedwich Rinkes (43)
Wethouder
Heerenveen

Hedwich Rinkes is een energieke wethouder die laat zien dat ze haar werk met hoofd en hart doet. Ze verschuilt zich niet achter de wet, maar verplaatst zich in de ander. Of dat nu een ondernemer is die een stap vooruit wil zetten of een inwoner die in de knel komt. Hedwich vindt dat ‘de politiek’ juist de samenleving dient om mensen tot hun recht en tot bloei te laten komen. Ze vertelt: “Er was veel te doen over de bijstand. Met name over boodschappen die gezinnen kregen, waardoor hun uitkering werd gekort. Toen dacht zij: ”Dit deugt niet. Ik geloof in een samenleving waarin mensen juist wel naar elkaar omkijken. En dat wordt door de wet zo afgestraft? Dat moet anders.” Dus heeft ze de grenzen van de wet opgezocht en ervoor gezorgd dat mensen in de bijstand per jaar 1200 euro aan giften mogen krijgen. Ze vervolgt: “Zwart werken in de bijstand vind ik ook zo’n voorbeeld. Daar moeten we op controleren en volgens de wet op handhaven. Maar waarom niet proberen om dat zwart werken om te zetten in wit werken?”

Haar politieke betrokkenheid ziet ze als vorm van verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving. Geboren in Heerenveen, vertrok ze naar Amsterdam om te studeren en te werken. Toen ze samen met haar man en twee kinderen terugkeerde, ging ze als manager in de ziekenhuizen aan de slag. Ze wist: “Ik wil graag meer doen voor mijn geboortegrond en voor onze samenleving.” Vanuit die drive en passie wil ze dat Heerenveen een gemeente is waarin ondernemers een prima boterham kunnen verdienen, met voldoende werkgelegenheid. En dat mensen een goed leven kunnen leiden, waarbij er meer aandacht is voor huisvesting. “Voor mij betekent dat ook bouwen in de dorpen, want onze dorpen zitten volledig op slot. En dat moet anders!”

“Ik wil vooral vanuit kansen redeneren en niet vanuit bedreigingen. Om in de komende vier jaar vol energie met hoofd en hart meer vernieuwing en verbetering te kunnen brengen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.