30 april 2018

Blog: Dan ben je raadslid

Door: Jannie Atsma

Op 17 januari was het dan zover. Ik werd geïnstalleerd als raadslid. Een hele eer, volksvertegenwoordiger zijn. Natuurlijk was ik er al langer, veel langer, mee bezig. Want voordat je op de lijst van het CDA komt gaat daar al heel wat aan vooraf. Allereerst moet je je aanmelden dat je belangstelling hebt voor een verkiesbare plaats. En dat ging gewoon, net als bij een doorsnee vacature, via een sollicitatiebrief. Ik werd door de onafhankelijke commissie uitgenodigd om mijn brief toe te lichten. Misschien wat overbodige informatie maar per 1 januari is door de herindeling de gemeente Leeuwarderadeel en een gedeelte van de gemeente Littenseradiel toegevoegd aan het grondgebied van de gemeente Leeuwarden. In de commissie, die beoordeelde of je de juiste kwaliteiten voor raadslid had, zaten mensen uit de gemeenten Leeuwarden en Leeuwarderadeel.

Na het gesprek kwam de commissie tot een voorlopig voorstel van de lijst. Mijn plek was nummer 6! De ledenvergadering van juni 2017 ging ook akkoord met de voorgestelde ranking zodat we na de zomer met elkaar de campagne in konden gaan.

Voordat je op campagne gaat is er ook nog heel wat werk achter de schermen verzet! Foto’s genomen, flyers en poster gemaakt, een campagne die zowel digitaal als fysiek werd gevoerd. We hebben de hele gemeente van CDA-informatie voorzien!

Eind december heb ik als ambtenaar afscheid genomen van de gemeente Leeuwarderadeel. Ik had mijn baan bij de nieuwe gemeente Waadhoeke opgezegd; een drukke baan in de communicatie en raadslid vond ik te druk en niet te combineren.

En toen werd het 18 januari en kon ik echt los. Eerst moet er van alles bij de griffie geregeld worden. Een inlogcode en een iPad om maar een paar zaken te noemen. Niet onbelangrijk natuurlijk dat je ook weet hoe je de informatie op de iPad weet te vinden. Met veel vragen en een behulpzame griffie kom je heel ver. Voor de rest is het heel veel lezen, kijken en kennismaken. Kennismaken met mensen uit het veld, de collega’s uit de raad, de wethouders en ambtenaren.

Medio april zitten de eerste drie maanden als raadslid er op. Van ambtenaar naar raadslid. Van achter de schermen naar voor de schermen. Van overdag werken naar veel avonden op pad. Ik kan alleen maar zeggen dat ik met veel plezier samen met mijn fractiegenoten het CDA vertegenwoordig in de raad!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.