Verkoop lachgaspatronen stijgt hard
24 mei 2019

CDA wil dat gemeente ingrijpt op gebruik lachgas

CDA en VVD hebben schriftelijke vragen gesteld aan het College over de toename van het gebruik van lachgas onder jongeren. Het is een populaire trend onder de jeugd en ook in Leeuwarden merken we dat.

Hoe werkt het? Lachgas wordt geïnhaleerd door in en uit een ballon te ademen waar het lachgas door middel van een slagroomspuit of een cilinder in is gespoten. Om zuurstoftekort te voorkomen kan er tussendoor lucht worden ingeademd. Sommige gebruikers houden hun neus dicht wanneer zij lachgas nemen. Zij denken dat het effect van lachgas dan sterker zal zijn. Voor het effect maakt dit echter niet uit. Wel is gebruik op deze manier meer riskant. De gebruiker komt in een korte roes en kan geur, geluid en omgeving anders beleven.

Medisch wordt er onderzocht wat de consequenties zijn en veel is nog onduidelijk, wel is er bekend dat het gevaarlijk is en dat er ook ongelukken van kunnen komen. Specialisten zien een stijging in ongevallen waarbij lachgas de oorzaak is.

Het CDA en de VVD maken zich zorgen om de gezondheid van onze jeugd en willen dat de gemeente ingrijpt. Dit is nog best lastig aangezien het product onder de ‘Warenwet’ valt, hierdoor is lokale regelgeving vaak ondergeschikt en zijn concrete maatregelen lastig in te bouwen.

De horeca speelt ook een rol, zij hebben uiteraard ook een grote verantwoordelijkheid in dit geheel. We hopen uiteraard zo spoedig mogelijk de antwoorden te krijgen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.