03 april 2021

CDA wil zwerfval aanpakken

Onze fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over zwerfafval. Zwerfafval is een van de belangrijkste oorzaken van het ontstaan van de “plastic soup” in onze oceanen: een milieuramp van grote omvang. Het is een gezamenlijke opdracht voor alle mensen en overheden wereldwijd om zwerfafval tegen te gaan.

Vorige zomer kreeg onze fractie regelmatig foto’s doorgestuurd van overvolle afvalbakken met veel afval naast de bak en illegale dumping van afval. Hoewel dit met name speelt in recreatiegebieden krijgen we signalen uit de hele gemeente. De coronamaatregelen lijken ook voor meer afval te zorgen, zoals mondkapjes, schoonmaakdoekjes en al het verpakkingsmateriaal en koffiebekers van de take away die op straat genuttigd worden. Mensen melden de overvolle afvalbakken niet alleen bij ons maar ook bij de gemeente maar structurele oplossingen lijken uit te blijven.

Als CDA fractie vinden we het belangrijk om onze stad netjes te houden en onnodig zwerfafval te voorkomen. Opgeruimd staat netjes! We zijn daarom benieuwd welke acties het College onderneemt om de problemen van vorige zomer dit jaar te voorkomen. We hebben de volgende vragen gesteld:

1 Kan het College aangeven hoe vaak er meldingen worden gedaan van volle afvalbakken op welke plek? Welke structurele acties heeft het College genomen naar aanleiding van deze meldingen?

2. Is het College bereid om te kijken of de juiste bak op de juiste plek staat? Eltse bak op it juste plak? Kortom maatwerk voor afvalbakken. Zo nee waarom niet?

Nieuwsartikel Omrop Fryslan

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.