12 april 2019

Een blik op de week van...Jannie Atsma!

Mensen vragen wel eens aan mij: hoe ziet jouw week er uit? Ben je druk met het CDA? Mijn antwoord is meestal ‘ja lekker druk’. De afgelopen weken ben ik op heel veel verschillende plekken geweest. Een impressie…

Op maandag 25 maart waren we met ongeveer 100 mensen in Leeuwarden aanwezig bij de conferentie ‘Etnisch Gerelateerde Problematiek’. Daarover is veel geschreven in de media. Een middag met veel informatie, vanuit verschillende perspectieven en interessante gesprekken. Fractievoorzitter Sytse en ik waren om 19.00 uur in het stadhuis voor een overleg.
Iedere maandagavond vergaderen we tot 22.00 uur met onze fractie. Raadsleden Fokelien, Abel, Aaltsje, Sytse en fractieondersteuners Sjoerd, Yge en Ans. Tijdens de fractievergadering bespreken we onder andere de politieke agenda van de komende week. Om half 8 is er altijd ruimte voor insprekers; wil je zaken met ons bespreken? Meld je aan via [email protected].

Dinsdagavond 26 maart naar Hijum. In ‘De Kampioen’ werd de algemene ledenvergadering dorpsbelang Hijum gehouden. Ik hoor dan wat er leeft in het dorp, waar ze mee bezig zijn, maar vooral ook waar ze tegen aan lopen. De overgang van de gemeente Leeuwarderadeel naar de gemeente Leeuwarden heeft het er, met name op het financiële vlak, niet altijd gemakkelijker op gemaakt. Het is altijd fijn dat je als raadslid te gast mag zijn bij zo’n vergadering.

De woensdag staat meestal in het teken van het voorbereiden van de vergadering van vanavond. In mijn geval stond Neushoorn in Leeuwarden op de agenda. We vergaderden in zowel de Raad- als Oranjezaal; je kunt het altijd via internet volgen (www.leeuwarden.nl). De avond werd rond 23.00 uur gesloten. Vorige week kwam het in de Raad wederom aan de orde. Ons standpunt was die week niet te missen, geen geld meer naar Zalen Schaaf om Neushoorn te redden!

Donderdag stonden er andere zaken in de agenda, in ieder geval een uurtje sporten in Stiens. Ik zit in het bestuur van de Stichting Nederlandse Brassband Kampioenschappen en ieder jaar organiseren we in oktober ons tweedaagse evenement in TivoliVredenburg Utrecht. Circa 45 brassbands uit heel Nederland strijden dan in vijf verschillende divisies om de eer van Nederlands Kampioen. We zijn al weer druk bezig met de voorbereidingen. Donderdag  hebben we via onze website en Facebook de samenstelling van de internationale jury bekendgemaakt. Je kunt altijd op www.enbk.nl een kijkje nemen!

Vrijdag, de eerste echte mooie lentedag, werd het toeristisch seizoen geopend in het Historisch Centrum Leeuwaarden. Rinske van der Meulen, directeur VVV, wethouder Herwil van Gelder en burgemeester Ferd Crone gaven de aftrap. Bij de Oldehove werd een prachtig Oldehovelied gezongen. Daar onthulde burgemeester Crone ook de nieuwe gemeentevlag en het nieuwe gemeentewapen. Hier mag de raad binnenkort nog iets van vinden. ’s Avonds mocht ik aanschuiven bij de ledenvergadering van plaatselijk belang Feinsum. Ook hier waren veel inwoners aanwezig, we pasten ‘krekt’ in het zaaltje.  Ook hier soortgelijke problemen en uitten de inwoners bijvoorbeeld hun zorg over de oversteek van de N357.

Op zaterdag het jaarlijkse concert van brassband De Nije Bazún uit Britsum. De band trakteerde het publiek in De Hoekstien op een geweldige muzikale avond. Samen met de gasten Krijn en Marleen werd het een groot feest. Ik mocht de avond aan elkaar praten en dat is ook prachtig om te doen.

Begin april betekent dat er, naast politiek, voor mij ook een ander seizoen begint, namelijk het trouwseizoen. In de eerste week van april had ik al een gesprek met een aanstaand bruidspaar. Als trouwambtenaar van de gemeente Leeuwarden mag ik mensen in de echt verbinden. Werk met de hoofdletter L van Liefde. Afgelopen week mocht ik het huwelijk sluiten. Wat een dankbaar en blij werk is dat toch.

Vorig weekend zijn we met een gedeelte van de fractie op cursus geweest in Heerenveen. Leerzaam en ook heel leuk om raadsleden uit andere gemeentes van Fryslan te ontmoeten.

Afgelopen dinsdag vergaderden we met de werkgroep Verbonden Partijen. Anne Nugteren (D66), Frits Rijpma (CU) en ik zitten, met ondersteuning van griffier Coco Hoving, in de werkgroep Verbonden Partijen. Deze werkgroep is op 7 maart 2018 door de gemeenteraad ingesteld en heeft als opdracht meegekregen: meekijken en meedenken hoe de gemeenteraad het beste bij de beslissingen over de Verbonden Partijen (waaronder Gemeenteschappelijke Regelingen) betrokken kan worden.  We hebben het afgelopen jaar werkbezoeken georganiseerd aan bijvoorbeeld Veiligheidsregio Fryslan en de Marrekrite (dat zijn dus Verbonden Partijen).

Voorafgaand aan de vergadering had ik samen met fractiegenoot Fokelien een gesprek met Gea Dames (van Mijn Gilde) en Cocky den Hollander over de plannen van de WMO in de Recycle Boulevard Leeuwarden. De dag werd besloten met de ledenvergadering van Plaatselijk Belang in Stiens waar onder andere wethouder Hein de Haan de inwoners vertelde over de mogelijke bouwplannen in het dorp.

Op woensdag 10 april stond de ledenvergadering van plaatselijk belang Britsum in de agenda. Geen raad dus deze avond maar een bijna thuiswedstrijd in het naburige dorp.

Met het lawaai van de vliegtuigen van Frisian Flag op de achtergrond wens ik jullie allen nog een prettige week!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.