16 januari 2018

Uitnodiging: Lezing Jaap de Hoop Scheffer

Op donderdag 8 februari houdt Jaap de Hoop Scheffer de Epo van Douwma Lezing in de Dorpskerk Huizum. Omdat Leeuwarden in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa is hebben de lezingen dit jaar een internationaal karakter. Na De Hoop Scheffer komen de Belgen Bleri Lleshi (5 april) en Guy Verhofstadt (5 mei) hun opwachting maken.

De Hoop Scheffer zal in zijn lezing stilstaan bij enkele belangrijke actuele ontwikkelingen in de wereldpolitiek die door een hoge mate aan turbulentie, zo niet wanorde, gekenmerkt wordt. De spreker staat daarnaast bekend als erkend atlanticus maar is ook overtuigd Europeaan. Het wordt interessant te vernemen hoe hij de invloed (‘America First’) van president Trump ziet op zowel de internationale orde als op het imago van de Verenigde Staten zelf. En wat betekent het ‘trumpisme’ voor onze eigen land?

Jaap de Hoop Scheffer, wiens moeder in Leeuwarden is geboren en getogen, heeft ‘het klappen van de zweep’ in de internationale politiek geleerd als secretaris van de ministers Van der Klaauw, Van der Stoel, Van Agt en Van den Broek. Daarna werd hij Tweede Kamerlid en fractievoorzitter voor het CDA (1986-2002), minister van Buitenlandse Zaken en Secretaris-Generaal van de NAVO (2004-2009). Als zodanig was hij een bekende verschijning op het Witte Huis. Hij bekleedde aan de Universiteit van Leiden de Pieter Kooijmansleerstoel (hoogleraar internationale politiek en diplomatiek praktijk). Zijn oratie ging over de G20 (‘Over Topconferenties en Instituties, Presidenten en Premiers’). Het mooie is dat De Hoop Scheffer, vergeleken met zijn eerdere functies, nu volkomen ‘vrijuit’ kan spreken.

De Epo van Douwma Lezing in het oudste monument van de stad Leeuwarden (12e eeuw) is genoemd naar de Huizumer hoofdeling Epo van Douwma die als lid van het ‘Verbond van Edelen’ wegens zijn geloofsovertuiging enkele jaren naar Emden vluchtte en op Abbingastate woonde waar de geleerde Anna Maria van Schurman later vaak kwam. Hij schonk een van de klokken aan de kerk en ligt in de kerk begraven onder een van veel wapens voorziene grote grafzerk.

Aanvang
19.30 uur

Entree
€5,00

Adres
Dorpskerk Huizum
Huizum Dorp 67
8934 BS Leeuwarden

Gratis parkeren op het parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.