11 november 2010

CDA: Bibliotheek en lokale omroep belangrijk voor nieuwe gemeente

Op de CDA-campagneavond op 4 november benadrukte CDA-lijsttrekker Maarten Offinga het belang van de bibliotheek en lokale omroep voor de nieuwe gemeente. Gastsprekers Ellen van Albada, directeur/bestuurder vanBibliotheken Súdwest Fryslân, en Piet Hoogeveen, vrijwilliger van SWFlokaal (de nieuwe lokale omroep), waren uitgenodigd om te vertellen over hoe hun organisaties dichtbij en toekomstgericht willen zijn.

Mevrouw Van Albada vertelde over de bibliotheek in Súdwest Fryslân, dat voor de bibliotheek ook nog Gaasterlân-Sleat en Littenseradiel omvat. 32% van de inwoners van de nieuwe gemeente is lid van de bibliotheek. De bieb heeft 9 grote vestigingen in Súdwest Fryslân en 31 Lytse Bybs, zo is er altijd wel een bibliotheek dichtbij. Via de bieb en internet hebben de leden toegang tot . De bibliotheken doen op het moment onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe media zoals e-books en hoe zij daar mee om kunnen gaan.Op de vraag wat zij aan het CDA zou willen vragen, speelde mevrouw Van Albada de vraag terug wat de politiek van de bibliotheek verwacht. Zij wil graag aanbieden wat gevraagd wordt. Tachtig procent van de exploitatie van de bibliotheek bestaat immers uit subsidie.

CDA-lijsttrekker Maarten Offinga hierover: “Het belang van de Bibliotheek vraagt geen nadere uitleg. Lezen is nu eenmaal één van de basisvormen van communicatie, kennisverrijking en ontspanning. Of iemand nu jong of oud is lezen is en blijft zeer belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling. De Bibliotheek staat in de komende jaren voor geweldige uitdagingen. Door de intrede van het Internet en het toenemende gebruik van e-books zal de service en dienstverlening veranderen en nieuwe vormen vragen. Het CDA is zeer benieuwd op welke wijze de Bibliotheken deze veranderende marktvraag wil gaan invullen.”

Tweede gastspreker was Piet Hoogeveen van de nieuwe lokale omroep SWFlokaal. SWFlokaal is nog in oprichting en zal ontstaan door de samenvoeging van de lokale omroepen A7FM, Radio Markant en RTN. Het bestaansrecht van SWFlokaal is het aanbieden van lokale informatie. De omroep versterkt hiermee de gemeenschapszin door aandacht te besteden aan alle stromingen binnen de nieuwe gemeente, verenigingen, sport en kerken. SWFlokaal houdt drie studio’s om dicht bij de mensen te blijven in Koudum, Bolsward en Sneek. De omroep draait volledig op de ruim honderd vrijwilligers, maar men loopt er nu tegen aan dat er toch professionalisering nodig is op organisatorisch en commercieel vlak. De heer Hoogeveen gaf aan dat hier wel een kostenplaatje aan hangt. Nu krijgt de omroep €1,30 per wooneenheid, wat neerkomt op zo’n €50.000,- voor Súdwest Fryslân. Dit wordt nog aangevuld met reclamegeld, maar is niet voldoende voor betaalde krachten. Om in de toekomst de kwaliteit op peil te kunnen houden en te verbeteren is dus meer geld nodig.

Maarten Offinga geeft aan dat het CDA vindt dat de gemeente vrijwilligerswerk moet steunen en dat de lokale omroep deel uit maakt van de cultuur in Súdwest Fryslân: “Vrijwilligers zijn de levensader van een gemeenschap. Onderzoek heeft aangetoond dat in Súdwest Fryslân de meeste vrijwilligers wonen van Nederland. Daar is het CDA trots op en hen willen wij steunen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.