03 december 2020

CDA stelt vragen over ondersteuning kindertoeslagaffaire

Een groot drama! Dat is de kindertoeslagenaffaire voor vele gedupeerde ouders. Het is onvoorstelbaar dat dit in ons land kan gebeuren. Duizenden ouders zijn landelijk in grote problemen gekomen door deze affaire. Financieel worden de gedupeerden gecompenseerd als zij zich melden bij de belastingdienst. Maar voor wie in de problemen is geraakt, is dat lang niet altijd voldoende. Vaak zijn er bijkomende problemen ontstaan rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Als gemeente kunnen we hen in volle breedte hulp bieden en de kosten daarvan sinds kort terugvorderen op het rijk.

Als CDA Súdwest-Fryslân hebben we hier tijdens de commissie Boarger en Mienskip op 2 december vragen over gesteld. Vervolgens is er door de gemeente een persbericht verstuurd wat onder andere opgepakt door omrop Fryslan. Het artikel is hier te lezen.

“Voor mensen die gedupeerd zijn door de Belastingdienst kan het moeilijk zijn om nu hulp te vragen bij de gemeente”, zegt wethouder Wielinga. “Toch willen we juist deze mensen vragen om zich bij ons te melden. Dan kunnen we met elkaar kijken wat nodig is om het leven weer op de rit te krijgen. Op wat voor manier dan ook.” Gedupeerden kunnen contact opnemen met het gemeentelijk meldpunt voor gedupeerden door de kinderopvangtoeslag via telefoonnummer 14 0515, of het algemene contactformulier van de gemeente.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.