15 november 2010

CDA Súdwest Fryslân pleit voor jeugdraad in nieuwe gemeente

IJLST – Het CDA Súdwest Fryslân pleit voor een snelle invoering van een gemeentelijke jeugdraad. De Christendemocraten willen dat de jeugdraad een volwaardige commissie wordt die gevraagd en ongevraagd adviezen kan geven aan de nieuwe gemeente.

Kandidaat raadsleden Petra van den Akker en Hans Visser over het initiatief: “Jongeren hebben een duidelijke kijk op hun eigen toekomst, ontwikkelingsmogelijkheden, wensen en verwachtingen, wij willen daar graag gebruik van maken”. Petra van den Akker: “De politiek moet niet altijd voor jongeren beslissen. Jongeren moeten juist kans krijgen om gevraagd en/of ongevraagd mee te praten en te adviseren over het gemeentelijke beleid”. Beide kandidaten verwachten dat de jeugdraad het erg druk gaat krijgen. Hans Visser: “We willen in de nieuwe gemeente graag een jeugdadvies over sportbeleid, jeugdcaravans en de veilig stappen”.

Wat het CDA betreft krijgt de jeugdraad in ieder geval drie taken: opstellen van een activiteitenplan (jeugdactiviteiten), meepraten en –denken over allerhande zaken die de jeugd en/of de aangaan en adviseren aan het bestuur en de commissies. In Wymbritseradiel is er al een Jeugd Advies Raad (JAR) actief. De JAR is erg actief en heeft deze week van zich laten horen door op verschillende scholen Lagerhuisdebatten te organiseren.

Het CDA wil het instellen van de jeugdraad direct in januari op de agenda van de nieuwe gemeenteraad plaatsen. Als het aan het CDA ligt wordt de jeugdraad bij aanvang van de nieuwe gemeenteraad gelijktijdig in het leven geroepen. Net als de gewone raadsleden zouden ook de jongeren in het gemeentehuis geïnstalleerd moeten worden door de burgemeester.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.