11 november 2010

CDA toert met bus langs jeugdketen Súdwest Fryslân

WORKUM – Het CDA Súdwest Fryslân gaat vrijdagavond 12 november met een bustoer langs de jeugdketen in de nieuwe gemeente. Samen met burgers, dorpsbelangen en kandidaat raadsleden worden verschillende jeugdketen bezocht. Het doel van de bustoer is om tot een goed ketenbeleid te komen in de nieuwe gemeente. Vanaf 1 januari 2011 vormen de vijf gemeenten in de Zuidwesthoek één nieuwe gemeente.

Het CDA start de tour omdat nu in elke gemeente verschillend caravanbeleid gevoerd wordt. In Súdwest Fryslân staan veel caravans waar jongeren elkaar regelmatig ontmoeten. Een panel met geïnteresseerde burgers moet de CDA fractie in de nieuwe raad adviseren hoe omgegaan moet worden met de jeugdcaravans. In Wymbritseradiel worden jeugdcaravans onder voorwaarden toegestaan, terwijl de gemeente Nijefurd alle caravans verboden heeft. 

Het werkbezoek van het CDA komt op een actueel moment. Deze week oordeelde de Raad van State dat gemeenten niet op hoeven te treden tegen jeugdketen die niet over een drank- en horecawet vergunning beschikken. De Raad van State oordeelt dat hier gaat om een besloten vriendengroep die de koelkast op basis van een 'gentlemen's agreement' houdt. De keet kan dan volgens de rechter ook niet als horecagelegenheid worden gezien.

De bustour begint vrijdagavond om 19.30 uur in Workum bij Café September. Vanuit Workum is dit het reisschema: 20.00 uur keet in Heeg, 20.45 uur Dorpshuis IJsbrechtrum, 21.20 uur keet in Makkum, 21.50 keet in Koudum en vervolgens de afsluiting in Café september in Workum. Naast verschillende burgers zullen er ook vertegenwoordigers van politie, brandweer en welzijn meegaan. Het CDA Súdwest Fryslân verwacht met de verschillende mensen tot een gezamenlijk advies te komen voor een goed ketenbeleid.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.