25 juni 2012

CDA: Zondagopenstelling winkels Súdwest-Fryslân te ruim

De gemeenteraad Súdwest-Fryslân heeft op donderdag 21 juni 2012 besloten dat alle winkels in de gemeente Súdwest-Fryslân elke zondag, het hele jaar, open mogen zijn van 08.00 uur ’s morgens tot 20.00 uur ’s avonds.

 

Als CDA hebben wij tegen gestemd. Wij vinden deze zondagopenstelling veel te ruim.

 

Het CDA is voorstander van een beperkte zondagopenstelling. Te weten, open in het toeristenseizoen van 1 april tot half september tussen 13.00 en 18.00 uur. Dit was ook het voorstel van het College van B&W. Helaas heeft dit voorstel geen meerderheid in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân gekregen.

 

CDA-raadslid Henk Jan Greven legt uit waarom het CDA tegen het voorstel heeft gestemd om van elke zondag een koopzondag te maken:

Volgens het CDA moet bij het vraagstuk van de zondagopenstelling van winkels een aantal belangen tegen elkaar worden afgewogen. Zoals het belang van het toerisme, het belang van de zondagsrust en het belang van winkeliers en personeel in de detailhandel.

Als CDA vinden wij dat deze belangen met elkaar in balans moeten zijn en in onze ogen is, door het besluit elke zondag te bestemmen tot koopzondag, deze balans verstoord.

Súdwest-Fryslân is een toeristische gemeente. Dat klopt. Maar het toerisme in onze gemeente is sterk watersportgebonden. Bij voorkeur van april tot in september. In de wintermaanden zijn er weinig toeristen in onze gemeente en het argument dat we als gastvrije toeristische gemeente ook in de wintermaanden de winkels op zondag open moeten kunnen houden van 8 uur ’s morgens tot 8 uur ‘s avonds schiet zijn doel voorbij.

Ook betekent de winkelopenstelling op alle zondagen van het jaar een ondermijning van de zondag als dag waarop religieuze bezinning aandacht kan krijgen.

Maar ook vanuit andere invalshoeken, zoals sociaal-maatschappelijk, cultureel en economisch zijn argumenten tegen een ruimere zondagsopening te geven. Zo ondermijnt de koopzondag het bestaan van een gemeenschappelijke vrije dag voor familie en voor de leden van verenigingen. Dit leidt tot een verdere individualisering van de samenleving.

Omgekeerd beschermt een beperking van het aantal koopzondagen zelfstandigen tegen een mogelijk te grote werkdruk. Daarnaast biedt een beperking van het aantal koopzondagen aan personeel in de detailhandel een zeker mate van bescherming: er is dan ten minste één vaste dag waarop de werkgever géén beroep op hen kan doen.

Als CDA zijn wij van oordeel dat een gemeenschappelijke vrije zondag een rustpunt in de week biedt en een tegenwicht vormt tegen de voortschrijdende economisering van onze samenleving.

 

Henk Jan Greven

raadslid CDA gemeente Súdwest-Fryslân

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.