06 oktober 2010

Milieustraat gratis in de nieuwe gemeente?

CDA Súdwest Fryslân wil dat het brengen van Grof Huishoudelijk Afval (GHA) en Groente, Fruit en Tuinafval (GFT) gratis is.

Het is een goede zaak dat we minder afval gaan produceren. Echter het mag niet zo zijn dat de inzet van u als burger om minder afval te produceren, leidt tot een verhoging van de afvalstoffenheffing.

Dat is niet de bedoeling geweest bij de invoering van het gescheiden ophalen van afval. Voorts is het een algemeen belang om onze omgeving schoon te houden en aandacht te hebben voor het gratis storten van grof vuil bij de gemeente. Dit gratis storten mag echter niet ongelimiteerd en moet aan banden worden gelegd. Tevens moet zwerfvuil in bermen en sloten worden tegengegaan.

Onze inwoners moeten zich bewust zijn van het belang van een schone leefomgeving. Hierbij spelen Natuur- en milieueducatie (NME) op de scholen een belangrijke rol. Op die manier worden kinderen betrokken bij dit belangrijke thema. De inwoners van Súdwest Fryslân worden door middel van actieve informatie over het thema afval (positief) gestimuleerd en kunnen in hun (eventuele) rol als ouder en opvoeder het goede voorbeeld geven.

Het CDA wil het bezoek aan de "milieustraten" dan ook aantrekkelijk houden. Daartegenover zou kunnen worden gesteld dat de "vervuiler" dient te betalen. Volgens ons verkiezingsprogramma zou het een onderdeel moeten zijn van de afvalstoffenheffing.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.