19 februari 2011

Minister: School Gaastmeer mag open blijven

Minister van Bijsterveld van Onderwijs kwam donderdag 17 februari zelf in Gaastmeer het goede nieuws vertellen: School Mids de Marren mag open blijven.

De minister heeft in november tegen het bestuur en raadsleden van CDA Súdwest Fryslân gezegd dat ze zich sterk wilde maken om de school Mids de Marren in Gaastmeer open te houden, hoewel er  nog maar 22 leerlingen in plaats van de minimale 23 leerlingen op de school waren. Tweede Kamerlid Sander de Rouwe heeft zich ingezet dat de minister tot een wetswijziging is gekomen. Hierdoor blijft het mogelijk dat de kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving naar school kunnen. De kwaliteit van de school moet goed zijn.

De minister vertelde donderdag aan de kinderen, vele politieke afgevaardigden,  burgemeester, ouders en leerkrachten: "Ik heb het besluit genomen omdat dit een goede school is, ondanks dat ze klein is. Ik heb er vertrouwen in dat hier groei mogelijk is. Het is erg belangrijk dat de kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving naar school kunnen gaan.”

De prognose van de gemeente is dat de school over vijftien jaar 35 leerlingen heeft. De cijfers zijn gebaseerd op de woningbouw, bevolkingsopbouw etc. De inspectie heeft geoordeeld dat de kwaliteit goed is, de inspanningen van de leerkrachten werd zelfs met het hoogste cijfer gewaardeerd.

 

Het CDA vind het belangrijk dat burgers eigen verantwoordelijkheid dragen. De burgers van Gaastmeer laten zien dat ze niet zonder de school kunnen, maar ook de school niet zonder de vrijwilligers. Zo geeft de plaatselijke boer uitleg over de landbouw, een vogelbeschermer gaat met de jeugd het weiland in en de kruidenier in het dorp geeft uitleg over de middenstand.

De ouders helpen elkaar waar ze kunnen. Zo spelen de kinderen bij elkaar als hun ouders aan het werk zijn. Een voorbeeld van dichtbij en toekomst gericht!!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.