05 december 2020

Raadspraat: CDA Súdwest-Fryslân over de Boa’s in SWF die als proef een wapenstok krijgen

Aan het innemen van een standpunt gaat heel wat vooraf. We lezen de stukken grondig door, gaan in gesprek met betrokkenen en overleggen veelvuldig.
In deze terugkerende rubriek legt CDA Súdwest-Fryslân nog eens helder uit hoe ze aankijkt tegen een besproken onderwerp en vooral waarom. Deze keer vertelt Douwe Attema (fractievoorzitter) meer de Bijzondere opsporingsambtenaren (Boa’s) van onze gemeente die de beschikking krijgen over een korte wapenstok.

In tien Nederlandse gemeenten, waaronder onze gemeente, krijgen de bijzondere opsporingsambtenaren (de Boa’s) begin volgend jaar een korte wapenstok. Dit is onderdeel van een pilot (een proef) die één jaar gaat duren. De uitkomst van deze proef wordt gebruikt voor nieuwe regelgeving over de uitrusting en de bewapening van handhavers. Bewapening klink zwaar; het gaat hier om de uitrusting met een korte wapenstok, dit om misverstanden te voorkomen. De reden is ook dat de Boa’s al langer vragen om hun uitrusting uit te breiden met deze korte wapenstok. Het gaat immers ook om het vergroten van de veiligheid van de handhavers. In onze gemeente hebben de 12 Boa’s ook te maken met (verbaal) geweld. Zij lopen vooraan, zij moeten sterk in de schoenen staan, en zij vangen soms letterlijk de klappen op. Dat is ook de reden dat CDA Súdwest-Fryslân voorstander van deze proef is. Uiteindelijk neemt de Tweede kamer een besluit over de uitrusting en bewapening van de Boa’s.

Wil je verder praten met het CDA? Dat kan! We gaan graag het gesprek aan. Stuur een mail naar [email protected] en wij nemen contact met je op.

 

  • Douwe Attema

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.