27 juni 2012

Sander de Rouwe en Jentje Steringa: vervang brug A7 door aquaduct

Het Bolswarder Tweede Kamerlid Sander de Rouwe wil de overlast van de Kruiswaterbrug in de A7 oplossen door de brug te vervangen door een aquaduct. Hij presenteert morgen zijn Masterplan hiervoor in het overleg van het Meerjarenprogramma Ruimte, Infrastructuur en Transport.

CDA-raadslid Jentje Steringa heeft in december 2011 al een motie hierover ingediend in de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân. In deze motie wordt het college opgedragen om samen met Gedeputeerde Staten van Friesland een verkennend onderzoek te doen naar vervanging van de Kruiswaterbrug in de A-7 ter hoogte van Bolsward door een aquaduct. Deze motie werd gesteund door de fracties van PvdA, VVD, GroenLinks en D66. Het college is gevraagd om voor 1 juli 2012 met een reactie hierop te komen.

 

De Kruiswaterbrug in de A7 is nog een van de weinige beweegbare bruggen in het hoofdwegennet in Nederland. Een ongewenste situatie, meent De Rouwe. Bovendien veroorzaakt de brug flink veel overlast. ,,Niet alleen Bolswarders hebben last van het geluid, ook watersporters die een paar dagen zouden willen blijven, vertrekken na één nacht omdat ze gek worden van het geluid.’’
Door de brug te vervangen door een aquaduct wordt de geluidsoverlast grotendeels verholpen, heeft het autoverkeer geen last meer van een openstaande brug, kunnen watersporters ongehinderd de stad bereiken en verdwijnt de ‘muur’ die Bolsward scheidt van het groene landschap ten zuiden van de stad. De skyline van de stad zou een stuk fraaier worden.

Daarnaast wil De Rouwe een koppeling maken met het Lytse Marren Plan, het plan voor een natuur- en recreatiegebied ten zuiden van de A7 met een vaarroute langs onder andere Wolsum, Blauwhuis en Westhem. Het idee ligt al jarenlang ‘op de plank’.

De Rouwe’s plan omvat verder de aanleg van een jachthaven voor de recreatievaart waardoor het toerisme in de stad een flinke ‘boost’ krijgt.

Het plan is nog in een prematuur stadium en daarom zijn de exacte kosten nog niet berekend. "Rijk, Provincie en Gemeente moeten nu samen de schouders er onder zetten." Provinsje Fryslân zou een deel van het geld dat vrijkomt doordat de spoorlijn Heerenveen-Groningen is afgeblazen, kunnen aanwenden voor dit project.

Rijkswaterstaat wil volgend jaar de Kruiswaterbrug renoveren. De Rouwe pleit ervoor om de overlast wel aan te pakken, maar ziet liever geen kostbare operatie. ,,Dat geld kan beter in een duurzame oplossing worden gestoken. Het zou een enorme opsteker voor de stad zijn, om van die puist juist de parel van de stad te maken.’’

[bron: Bolswards Nieuwsblad]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.