15 september 2010

Stadsvogelplan gaat voor Stadsvogelprijs 2010

Voorafgaand aan de raadsvergadering reikte wethouder Jan Bargboer dinsdagavond de prachtig vormgegeven inzending voor de Stadsvogelprijs uit aan PvdA-raadslid en initiatiefneemster Djoke de Jong. 

 

Uit handen van Djoke de Jong ontvingen ook de vertegenwoordigers van de Vogelbeschermingswacht Sneek, Praktijkonderwijs De Diken Sneek, AOC, IVN en stadsvogeladviseur VBN Niels de Bruijn een exemplaar van deze bijzondere portfolio.

Deze prijs is door Vogelbescherming Nederland uitgeschreven om creatieve en innovatieve projecten voor stadsvogels meer bekendheid te geven. De Stadsvogelprijs is een onderdeel van de stadsvogelcampagne. Deze is bedoeld om gemeenten, relevante gemeentelijke partijen, bedrijven en burgers te helpen met het vogelvriendelijker maken van de stedelijke leefomgeving. Het totaal bedrag aan prijzengeld bedraagt € 20.000,- per jaar. Dit is te besteden aan een nieuw stadsvogelproject binnen de winnende gemeente.

De aanwezigheid van stadsvogels in de stad is niet langer vanzelfsprekend. Oorzaak is het veranderende leefmilieu in steden. De leefbaarheid en het woongenot in Sneek nemen af met het verdwijnen van de stadsvogels. De gemeenteraad heeft een initiatiefvoorstel van de PvdA aangenomen om te komen tot een oplossing voor dit probleem.

Daarom is er voor Sneek een actieplan gemaakt. De plaatselijke natuurverenigingen, woningbouwverenigingen en onderwijsinstellingen willen met dit actieplan gezamenlijk Sneek aantrekkelijker maken voor vogels. Dit actieplan wordt ingezonden om mee te dingen naar de prijs van de Vogelbescherming. In november wordt bekend wie kans maken op de Stadsvogelprijs 2010.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.