Onze plannen
Onze plannen voor Doetinchem in de periode 2022 - 2026
Samenleving
Het CDA gelooft dat de samenleving centraal moet staan en niet de overheid. Dat vraagt van de gemeente een actieve houding om de samenleving krachtig en vitaal te maken. De gemeente is allereerst een ondersteuner van de initiatieven en voorkeuren van mensen. Het oude principe dat de gemeente er voor de inwoners is, en niet andersom, moet weer volop gelden. In een betrokken samenleving nemen mensen met elkaar initiatieven om problemen op te pakken. De inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingenzijn onmisbare partners op het gebied van leefbaarheid, economie, gezondheid, sport, natuur, welzijn, cultuur, jeugd en ouderen.
Dit gaan we doen:
- We blijven zoeken naar goede ontmoetingsplekken die we faciliteren daar waar nodig.
- Het CDA is voorstander van inwoners initiatieven zoals het Gesco-terrein, de Tuut en de stadstuin.
- We stimuleren ontmoetingen tussen mensen met goede banen en opleidingen en inwoners in een kwetsbare positie.
- De gemeente gaat verbindingsofficieren benoemen in wijken die een stimulans nodig hebben bij het stimuleren van ontmoeten en samenwerken.
- Wij willen de denkkracht, daadkracht en betrokkenheid van inwoners maximaal benutten. Daarbij zoeken we nadrukkelijk naar mogelijkheiden om inwoners, die zich minder laten horen, te betrekken.
- Lokale kennis moet meer worden benut door bijvoorbeeld expertpanels in te zetten rondom specifieke onderwerpen.
- Er moet meer gebuik worden gemaakt van het inwonerspanel ''Doetinchem spreekt''.
- Initiatieven uit de samenleving voorrang geven moet normaal worden.
- In de vroege fase van een plan vindt er altijd overleg plaats met omwonenden en is er gelegenheid om mee te denken.
- Voorzieningen zijn belangrijk voor de leefbaarheid van dorpen en wijken. De gemeente moet hier oog voor houden en helpen het voorzieningenniveau te behouden of te versterken.
Veiligheid
Veiligheid is meer dan getallen in statistieken. Het is een basisbehoefte in een sterke samenleving. Het wil zeggen dat mensen in hun buurt, op hun werk en in bijvoorbeeld hun sport positief aan de slag kunnen, zonder overlast of vernielingen. Dit geldt des te meer voor kinderen en kwetsbare ouderen. Een veilige gemeente vraagt om stevige maatregelen. Geen woorden maar daden. Op bedrijventerreinen moet gewoon gewerkt kunnen worden, feesten moeten vrolijk verlopen en hulpverleners moeten hun taken onbelemmerd kunnen uitvoeren. Wij richten ons in het bijzonder op het tegengaan van criminaliteit die een grote impact heeft op het slachtoffer, diens directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de maatschappij, zoals woninginbraken. Maar ook op bijvoorbeeld verkeersoverlast, veilige schoolomgeving, veilige openbare ruimte en overlast van rondhangende jongeren en vandalisme.
Dit gaan we doen:
- Op hogere leeftijd worden ouderen kwetsbaarder voor oplichting en kleine criminaliteit, ook via het internet. Dit heeft een grote impact op hun gevoel van veiligheid. Wij geven meer voorlichting via Buurtplein en willen dat de politie, banken en bedrijven extra aandacht geven aan meldingen en aangiftes van ouderen. De politie moet goed bereikbaar en zichtbaar zijn in stad, wijk en dorp.
- We zorgen dat buurten veilig zijn. Dit kan door de inzet van politie maar ook boa's en jeugdtoezichthouders.
- De gemeente gaat actief inventariseren waar mensen zich onveilig voelen en we pakken samen met alle spelers de knelpunten aan.
- Projecten als buurt WhatsApp-groepen en buurtouders blijven we stimuleren.
- Buurtruzies nemen de afgelopen jaren toe. We willen buurtbemiddeling nog bereikbaarder maken zodat een gang naar de rechter of escalatie kan worden voorkomen.
- Voor mensen met verward gedrag zorgen we dat er voldoende passende woonruimte met zorg dichtbij aanwezig is.
- We gaan criminaliteit die een grote impact heeft op het slachtoffer of het veiligheidsgevoel in de samenleving raakt, zoals ondermijning en woninginbraken, prioriteit laten blijven.
- Samen met politie, de belastingdienst en andere organisaties maken we een nieuwe aanpak tegen ondermijning.
- Inwoners moeten signalen van ondermijning anoniem kunnen melden.
- Zolang het gedoogbeleid nog bestaat hebben we in Doetinchem maximaal 2 coffeeshops uit de buurt van scholen.
- We zijn er voor om cameratoezicht in te zetten op plekken met langdurige ernstige overlast of onveilige situaties.
Sport & cultuur
Sport zorgt ervoor dat mensen bewegen, maar het verbindt mensen ook. Wij versterken verenigingen en willen meer voorzieningen voor sport en beweging in de openbare ruimte. Hierbij kan ook gedacht worden aan een combinatie van sport- en speelvoorzieningen. We stimuleren gezond gedrag (gezonde leefstijl) door actieve beweegprogramma’s en we zetten vroegtijdig preventieprogramma’s in tegen roken en drugsgebruik. Wij bieden laagdrempelige sport- en bewegingsactiviteiten in de wijk voor mensen die door armoede of andere belemmeringen weinig of niet sporten. Ieder kind moet een zwemdiploma kunnen halen en moet kunnen meedoen met een sportactiviteit. Wij zorgen dat de buurtsportcoaches hun werk kunnen blijven doen.
Wij hebben aandacht voor het onderhouden en verduurzamen van sportaccommodaties. Sportaccommodaties moeten goed bereikbaar zijn en veilig. Achterstallig onderhoud moet worden weggewerkt. We zetten sportaccommodaties multifunctioneel in voor de buurt. De uitgestelde bezuinigingen op de deelname-subsidie willen we definitief annuleren. Wel willen we met de verenigingen kijken of de manier van subsidiëren niet anders moet. Daarbij moet in elk geval gekeken worden naar behoud van leden en versterking van het verenigingskader. Een versterkt kader bevordert een veilig sportklimaat zodat iedereen kan sporten. Graag denken we mee over het aanstellen van vertrouwenspersonen bij sportverenigingen. Tot slot bevorderen waar mogelijk de contacten tussen sportverenigingen en andere maatschappelijke organisaties zoals onderwijs-, zorg- en jeugdinstellingen en de veiligheidshuizen.
Dit gaan we doen:
- De gevolgen van corona zijn groot. We willen lokale kunst- en cultuurgezelschappen zo snel mogelijk op verantwoorde wijze weer hun gang laten gaan.
- We willen een regionale subsidiecoordinator die instellingen en verenigingen in de Achterhoek helpt bij het aanspreken van fondsen en het aanvragen van subsidie.
- Betaald Voetbal De Graafschap en Active Living Orion zijn, mede door hun uitstraling, betrokkenheid bij de samenleving en ruimte voor sportief talentontwikkeling ontzettend belangrijk voor de gemeente Doetinchem en de hele Achterhoek. Het CDA wil graag met deze mooie clubs in gesprek gaan om te kijken op welke wijze samenwerking verder versterkt kan worden op het terrein van sociaal-maatschappelijke en economische vraagstukken, talentontwikkeling, en een nog sterkere verbinding tussen topsport en amateursport. Met De Graafschap en Orion heeft Doetinchem goud in handen.
- Wij maken ons sterk voor een vitaal verenigingsleven. We willen dat de regels en vergunningen worden verminderd.
- We willen dat plannen en ideeen de ruimte krijgen en waar mogelijk kan worden volstaan met een melding,
- Kleine subsidies krijgen een lichte verantwoordingsplicht dus zonder uitgebreide administratie en regels.
- We willen verenigingen compenseren voor de OZB belasting.
- Bij nieuwbouw of verbouw blijven we zoeken naar slimme combinaties tussen sport, cultuur, onderwijs en duurzaamheid.
- De deelnamesubsidie moet blijven, we werken samen met verenigingen aan een modernisering waardoor deze beter aansluit bij het doel; iedereen doet mee.
- Het CDA wil sport, cultuur en de Welzijnsagenda van de gemeente nog nadrukkelijker met elkaar verbinden. Waar mogelijk ook budgettair (bijvoorbeeld dagbesteding).
- Sport kan verder breed onder de aandacht gebracht worden door het in te zetten bij citymarketing, werkgelegenheid en het bevorderen van de lokale economie. Doetinchem als speelstad voor het EK Vrouwenvoetbal in 2017 en de Achterhoek als trotse gastheer voor de Special Olympics 2018 zijn hiervan goede voorbeelden.
Wonen & bouwen
Voor het CDA is het cruciaal dat iedereen die in onze mooie gemeente wil wonen een huis kan vinden dat past bij zijn behoefte en portemonnee, of het nu gaat om huur of koop. Huizen zijn bedoeld om in te wonen, niet om rendement op te maken. Daarom is het CDA voorstander van initiatieven die de huurverhoging in zowel de sociale sector als de particuliere sector beperken. Met de woningcorporaties die actief zijn in onze gemeente worden hierover concrete afspraken gemaakt. In de koopsector zetten wij in op zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming. Verder is het motto; We zijn aan het bouwen én blijven aan het bouwen!
Doetinchem en haar dorpen zijn geliefd om in te wonen. Er staat bijna geen woning meer te koop en de wachttijden voor een sociale huurwoning lopen op. In de middenhuur is er nauwelijks aanbod. Om te beginnen moeten we dus bouwen voor de behoefte van onze eigen inwoners!
Dit gaan we doen:
- Bouwen, bouwen, bouwen. In de stad maar zeker ook in Gaanderen en Wehl.
- Samen met Sité en AGEM ervoor zorgen dat (voormalige) huurwoningen worden verduurzaamd en de woonlasten omlaag gaan.
- We gaan meer flexibele woonvormen voor starters mogelijk maken.
- Bij nieuwe projecten gaan de initiatiefnemers eerder in gesprek met de omgeving zodat deze kan meepraten. Hiervan worden plannen beter en breder gedragen.
- Bouwen voor alle doelgroepen zodat de doorstroming weer op gang komt.
- Samen met de bewoners in gesprek gaan over de behoeftes en wensen, dat kan een speeltuin zijn maar ook extra groen of bankjes.. De leefomgeving is van en voor de bewoners.
- We kijken nog meer dan in het verleden naar de mogelijkheden van herbestemming, transformatie en verdichting.
- Wandelmogelijkheden, speelgelegenheden, het wegenonderhoud en het openbaar groen worden bij nieuwe projecten aangepast op de wensen en behoeftes van de bewoners.
- De buitenruimte is er voor de inwoners en niet voor de plannenmakers. De wensen van buurtbewoners worden betrokken bij nieuwe plannen als het gaat om de openbare ruimte.
- De inrichting van de openbare ruimte mag niet het sluitstuk zijn van economische activiteiten in de omgeving.
- Het CDA blijft erop toezien dat de openbare ruimte niet vervuilt en verloedert. We werken aan een schone, hele en veilige wijk, stad en dorp.
Bereikbaarheid
Bereikbaarheid van Doetinchem en van de Achterhoek - over de weg, met het openbaar vervoer én digitaal - is een eerste voorwaarde voor een leefbare en economisch vitale regio. Waar jong talent volop kansen heeft en bedrijven kunnen floreren. Omdat mensen over gemeentegrenzen heen bewegen moeten gemeenten de handen ineenslaan. Samenwerken maakt sterk en trekt investeerders aan. De spoorlijn Arnhem-Winterswijk is één van de drukste regionale spoorlijnen van Nederland, maar door het (grotendeels) enkelspoor kwetsbaar. Door te investeren in goede digitale en fysieke bereikbaarheid hoeven bedrijven, medewerkers en jongeren niet weg te trekken en blijft iedereen aangehaakt op een snel veranderende wereld. Door een betere bereikbaarheid is het aantrekkelijk voor bedrijven om zich in de regio te vestigen en voor jonge gezinnen en jongeren om hier te wonen. De reisafstand van huis naar werk is dan ook korter. Binnen en buiten de kernen is de veiligheid van de fietsers belangrijk.
Dit gaan we doen:
- We kiezen voor een veilig en fijnmazig fietsnetwerk.
- We zetten in op de realisatie van doorfietsrouters.
- We maken een inhaalslag op het gebied van wegenonderhoud. Dit komt de bereikbaarheid en verkeersveiligheid ten goede.
- Nieuwe bezuinigingen op verkeer zijn onacceptabel. Er moet juist meer geld komen voor onze wegen, fiets- en voetpaden.
- We maken werk van een emissieloze binnenstaddistributie.
- Goed openbaar vervoer is voor onze stad en dorpen enorm belangrijk. We blijven dit onder de aandacht brengen bij de provincie.
- We zetten ons in voor de realisering van regionale OV-knooppunten met goede overstapmogelijkheden en bijbehorende voorzieningen.
Zorg, gezondheid & preventie
Wij zetten ons in voor behoud van zorg in de buurt en de nieuwbouw van het Slingeland Ziekenhuis langs de A18 om te garanderen dat goede zorg voor iedereen op redelijke afstand bereikbaar is. Huisartsenposten en spoedeisende hulp moeten in de nabijheid beschikbaar zijn. De maximale aanrijtijd van ambulances moet bewaakt worden. Ook faciliteren we dat zorgpersoneel in de werkregio kan wonen, waar nodig met voorrangsregelingen. We omarmen oplossingen voor mensen die geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben maar nog niet zelfstandig verder thuis kunnen herstellen. Het CDA kiest voor minder marktwerking en meer samenwerken als basis voor de zorg, dus ook in onze gemeente. Op regionaal niveau werken we voor de zwaardere zorg samen met de buurgemeenten om samen te komen tot een volledig regionaal zorgaanbod. Daarbij stemmen we de procedures op elkaar af zodat de zorgaanbieders niet voor iedere gemeente een andere procedure moeten volgen. In de wijk willen we dat de eerstelijnszorg zoveel mogelijk als 1 team samenwerkt. Daarbij zetten we in op continuïteit. Het is nooit prettig om zorg nodig te hebben, maar iedere keer een andere zorgverlener maakt anoniem; een vertrouwd gezicht is belangrijk.
We zetten in op preventie en gezond leven, waarbij de gemeente, het zorgkantoor, zorgverleners, zorgverzekeraars en zorgorganisaties samenwerken. We betrekken sportverenigingen en buurtsportcoaches bij het preventiebeleid en we zetten bekende sporters in als ambassadeurs van een gezonde leefstijl.
Dit gaan we doen:
- Meer samenwerking binnen de wijk. Eerstelijnszorg werkt als 1 team samen.
- Het belang van mantelzorgers mag niet worden onderschat. Een goede ondersteuning en een waardering blijven erg belangrijk.
- Minder marktwerking en meer samenwerken.
- Bij aanbestedingen de kwaliteit voor onze inwoners zwaarder laten wegen.
- Oog houden voor de bereikbaarheid van zorg.
- Zorgpersoneel helpen met huisvesting.
- Samenwerken met onze buren om een zo volledig regionaal zorgaanbod te hebben voor onze inwoners.
- Administratieve lasten voor zorgaanbieders terugdringen.
- Activer aanbieden van laagdrempelige relatiehulp waarbij de kinderen op 1 staan.
- 1 Loket voor complexe scheidingen waar inwoners hulp en ondersteuning kunnen krijgen.
- Meer bekendheid geven aan advies- en meldpunt Veilig Thuis. Een onveilige thuissituatie zorgt voor veel problemen.
- Structureel meer geld voor preventieve en verbindende activiteiten.
- Activiteiten in wijkcentra en buurthuizen versterken.
- We faciliteren en stimuleren het oprichten zorgcoöperaties.
- We stimuleren gezond gedrag door actieve beweegprogramma’s en we zetten vroegtijdig preventieprogramma’s in tegen roken en drugsgebruik.
- De openbare ruimte en gebouwen moeten goed toegankelijk zijn. Hindernissen worden gesignaleerd en verholpen.
Jeugdzorg
- We willen een duidelijke afbakening wat jeugdzorg is en wat valt onder gewone opvoeding.
- Meer samenwerking tussen jeugdzorg en (passend) onderwijs.
- Duidelijke afspraken met huisartsen en andere verwijzers.
- We willen af van ingewikkelde aanbestedingen en willen langdurige contracten binnen de jeugdhulp en WMO.
- Het recht voor kinderen met jeugdhulp om iemand uit hun eigen omgeving te betrekken bij belangrijke zorgbesluiten.
- Een warme overdracht en continuiteit van zorg voor jongeren die 18 worden.
Geestelijke gezondheidzorg
- Een telefoonnummer waar buurtbewoners 24 uur per dag terecht kunnen als ze zich zorgen maken over een buurtgenoot.
- Een inventarisatie wat we nog kunnen doen voor mensen met verward gedrag. Dit pakken we samen op met politie en GGZ.
Ouderen
Als je je hele leven hard hebt gewerkt, belasting hebt betaald en gespaard voor na je pensioen, heb je recht op een rustige oude dag. Tegelijk leveren veel ouderen nog steeds een grote bijdrage aan de samenleving, met hun kennis en ervaring, als mantelzorger of vrijwilliger in de buurt, in de geloofsgemeenschap of in de zorg en aandacht die ze geven aan hun kleinkinderen. Daarom wil het CDA meer aandacht en waardering voor alles wat onze ouderen hebben gedaan en nog doen voor de jongere generaties.
Wat gaan we doen;
- Meer bouwen voor senioren.
- Extra investeren in sociale activiteiten in wijk en dorp.
- Overlast aanpakken. Zeker ouderen moeten zich veilig kunnen voelen in hun leefomgeving.
- Ook in de buitenruimte rekening houden met ouderen. Goede wandelpaden, vrijliggende fietspaden en bankjes om te rusten en te ontmoeten.
- Blijven investeren in preventie zoals een valcursus of wandelgroepen voor senioren.
- Het belang van mantelzorgers mag niet worden onderschat. Een goede ondersteuning en een waardering blijven erg belangrijk.
Jongeren & Onderwijs
In de gemeente Doetinchem leveren jongeren haast ongemerkt een grote bijdrage aan de dynamiek in onze gemeente. Daar zijn tal van voorbeelden van: optredens via De Muziekschool en in Amphion, de inbreng van de jeugd bij schutterijen in Gaanderen, Nieuw Wehl en Wehl , stages bij bedrijven en instellingen, vele sportactiviteiten en de jongerenactiviteiten in de Gruitpoort. Deze positieve bijdrage van de jeugd laat zien dat er meer mogelijk is. Ook hier kan de gemeente optreden als verbinder en regisseur. De gemeente moet attent zijn op de ‘leefbaarheid’ voor jongeren en voorzieningen op peil houden. De voor- en naschoolse opvang op wijkniveau is al een succes door inzet van de sportverenigingen.
Goed onderwijs biedt kinderen en jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen en uit te groeien tot volwaardige en betrokken inwoners. De gemeente heeft scholen met goed onderwijs. De belangrijkste taak voor de gemeente is de huisvesting van scholen in een veilige omgeving. Een belangrijke vraag ligt bij de afstemming van opleidingen op de lokale bedrijvigheid. Het CDA wil dat jongeren ‘uit de eigen opleiding’ zoveel mogelijk in de regio kunnen blijven. Daarvoor is een goede samenwerking tussen de scholen en de lokale en regionale bedrijven noodzakelijk. Omdat de Achterhoek een krachtige industrie- en bouwsector heeft, zijn goede technische opleidingen belangrijk voor de regio.
Wat gaan we doen:
- Hulp bieden bij het zoeken van stageplaatsen voor jongeren.
- Jongeren actief helpen bij het inlopen van achterstanden, bijvoorbeeld door zomerscholen of extra begeleiding te faciliteren.
- We willen dat scholen gestimuleerd worden om scholieren kennis te laten maken met maatschappelijke organisaties door bijvoorbeeld een maatschappelijke stage.
- Nieuwe scholen worden (bijna) energieneutraal gebouwd en hebben voldoende ventilatie.
- We brengen goed in kaart wat de behoeftes zijn met betrekking tot de schoolhuisvesting. Dit hoort bij onze ambitie om te groeien naar 70.000 inwoners.
- Het CDA ondersteunt de ambitie van de Achterhoek om dé stage-, afstudeer- en traineeregio van Nederland te worden. Profilering met bijvoorbeeld ‘SmartHub’ en de slogan ‘Toekomst in de Maak’ wordt toegejuicht.
- Het CDA stelt voor een heldere sociale kaart op te stellen zodat inwoners, scholen, sport en buurtcoaches elkaar nog beter weten te vinden.
- De jeugd heeft de toekomst. Het CDA is groot voorstander van het duurzaam actief betrekken van jongeren bij de ontwikkeling van hun gemeente.
Buitengebied
Ons buitengebied is uniek in Nederland. Velen komen op vakantie om te genieten van ons Achterhoekse coulisselandschap. Door onze gemeente loopt de grens tussen het Achterhoekse landschap en de meer open structuren van de Liemers. Naast groen- en natuur- is ons buitengebied ook werklandschap. Boeren moeten zich kunnen bewegen in dit landschap. Zij zijn de belangrijkste hoeders van het buitengebied tegen de laagste kosten. Een gezonde agrarische sector voorziet ons niet alleen van voedsel, maar ook van een leefbaar en verzorgd platteland. Agrarische bedrijven hebben het recht zich verder te ontwikkelen en omwonenden het recht op goed omgevingsbeleid. Dit moet in goede harmonie zijn, zodat we een vitaal krachtig en leefbaar buitengebied houden. Door de versnelde afname van het aantal agrarische bedrijven ligt verpaupering van het buitengebied op de loer. Het CDA streeft naar innovatieve oplossingen die deze verpaupering kunnen tegengaan. Het CDA vindt dat juist in het buitengebied functies naast elkaar moeten kunnen bestaan.
Dit gaan we doen:
- Samen met de gebruikers van het buitengebied een plan van aanpak maken tegen verpaupering.
- We willen een landbouwvisie ontwikkelen met als zijstraat aandacht voor alternatieve verdienmodellen, bijvoorbeeld op het gebied van recretatie en natuurontwikkeling met kansen voor een toekomstbestendige landbouw.
- Boerenbedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat er voldoende ruimte en middelen zijn om vanuit eigen vakmanschap en innovatiekracht de stappen te kunnen nemen die nodig zijn voor hun toekomst.
- We moeten op zoek naar slimme en betaalbare maatregelen om ook in de Achterhoek vruchtbare landbouwgrond te houden. Droogte is ook voor onze boerenbedrijven een grote uitdaging.
- We willen dat de komende 4 jaar zon op dak meer aandacht krijgt. Landbouwgronden en natuurgebieden worden zoveel mogelijk ontzien. We willen dat de zonneladder wordt toegepast.
- Er moeten meer mogelijkheden komen voor boeren die duurzame energieopwekking vanaf het boerenerf willen realiseren. Hierbij moet worden gekeken naar bijvoorbeeld windmolens en andere mogelijkheden op het boerenerf.
- De kloof tussen boer, burger en gemeente moet worden gedicht. Daarom gaat iedere ambtenaar die betrokken is bij activiteiten in het buitengebied eerst op werkbezoek voordat er beleid wordt voorbereid.
- Het buitengebied is er voor de mensen de er wonen en werken en niet voor plannenmakers. De belangen van de inwoners van het buitengebied worden dan ook betrokken bij nieuwe plannen in dat gebied”
- Agrarische ondernemers moeten ruimte behouden en zonodig meer ruimte krijgen om te ondernemen. Veranderende regelgeving vraagt ook flexibiliteit van de gemeente in bijvoorbeeld het schrappen of aanpassen van regels om aan maatschappelijke wensen te kunnen voldoen”.
Werk & Participatie
Participatie van alle inwoners is belangrijk. In de nieuwe wet inburgering krijgen gemeenten een belangrijker rol. Nieuwkomers moeten snel mee kunnen doen in de Nederlandse en lokale samenleving. We streven ernaar dat iedereen een (passende) baan heeft of een opleiding volgt. Laborijn is voor ons een belangrijke partner om dit te realiseren en te monitoren. Vrouwelijke statushouders en oudkomers hebben vaak een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. We willen dat wanneer een partner werk vindt, de begeleidingstrajecten van de andere partner kunnen doorgaan. We willen een laagdrempelige toegang naar kwalitatief en transparant taalaanbod voor inburgeraars waarborgen en onprofessionele (malafide) taalbureaus uitsluiten. Een goede beheersing van de Nederlandse taal behoort tot de belangrijkste voorwaarden voor succesvolle inburgering van nieuwkomers. Maatschappelijke begeleiding moet leiden tot zelfredzaamheid. Veel begeleiding is informeel en wordt door vrijwilligers gedaan. We willen zorg dragen dat er voldoende betaalde krachten zijn om de maatschappelijke begeleiders te coachen en op te vangen. Zij zijn nodig om de vrijwilligers goed te laten functioneren
Iedereen doet mee, mag zijn of haar talenten inzetten en daarvoor erkenning krijgen. Wie geen betaald werk verricht, kan op andere manieren een maatschappelijke bijdrage leveren. Alles is er op gericht om mensen werk te laten verrichten of andere zinvolle dagbesteding te hebben, zo nodig gelijktijdig met het oplossen van andere (zorg)problemen. Het CDA stelt deelname aan de samenleving voorop en kiest voor een gemeentelijk participatiebeleid dat activerend is voor wie kan werken. Daarnaast kiezen we voor steun door middel van een goed armoedebeleid voor wie niet meer kan deelnemen aan het arbeidsproces. Zodat er geen sociaal isolement ontstaat.
Voor hen die niet in staat zijn zelf voldoende inkomen te verwerven, is een beschermde, actieve plaats in de samenleving uiterst belangrijk. Goede voorbeelden daarvan zijn het Borghuis, de Elver Sjop, Tresoro, de Stadskamer en inzet bij andere maatschappelijke organisaties. Zo blijft actieve betrokkenheid bij de samenleving bestaan.
Wat gaan we doen:
- Goede beheersing van de Nederlandse taal behoort tot de belangrijkste voorwaarden voor succescolle inburgering. We willen zorgen voor een kwalitatief en transparant taalaanbod.
- Laaggeletterdheid is een groot probleem. We stimuleren intiatieven als taalcoaches en passen echt onze communicatie aan zodat deze voor meer mensen is te begrijpen.
- We besteden meer aandacht aan het VN verdrag Handicap. Gebouwen moeten voor iedereen toegankelijk zijn.
- We onderzoeken of mensen met en zonder beperking meer samen kunnen sporten en bewegen.
- Hulp bieden bij het zoeken van stageplaatsen voor jongeren.
- Jongeren actief helpen bij het inlopen van achterstanden, bijvoorbeeld door zomerscholen of extra begeleiding te faciliteren.
- Inwoners in de bijstand willen we gaan helpen met een lokale basisbaan. Werken geeft levensvreugde en voldoening.
Cultureel erfgoed
Het behoud van cultureel erfgoed is van groot belang. Cultureel erfgoed gaat over ons gezamenlijke verleden, over samenleven en duurzaamheid. Binnen onze gemeente zijn ongeveer 2.000 mensen lid van een van de drie historische verenigingen. Het CDA hecht in het bijzonder waarde aan religieus en agrarisch erfgoed, aan dialecten en aan de feesten van gemeenschappelijkheid zoals het carnaval, de schuttersfeesten en de kermissen.
Dit gaan we doen:
- Het CDA is voorstander van een toekomstvisie voor ons cultureel erfgoed.
- Het CDA wil waardevolle monumenten en kerken, kunstwerken, archieven, documenten en boeken voor komende generaties bewaren en toegankelijk houden.
- Behalve grote restauraties ondersteunt de gemeente ook kleiner, maar even waardevol cultuurhistorisch erfgoed, bijvoorbeeld door het verstrekken van kleine kredieten aan particulieren.
- We gaan door met het zichtbaar maken van de historie binnen de gemeentegrenzen, zoals afgelopen jaren bijvoorbeeld gebeurde bij ''het ei''.
Gezonde gemeentefinanciën
Een eerlijke economie vraagt om solide overheidsfinanciën, lagere lasten en een eerlijk en overzichtelijk belastingstelsel. De gemeentelijke inkomsten zijn afkomstig van eigen inkomsten en uitkeringen van het Rijk. Uitgangspunten voor het financiële beleid van het CDA zijn: zorgvuldigheid, spaarzaamheid, transparantie en matige lokale lasten. Het CDA vindt dat gelden efficiënt besteed moeten worden aan voorzieningen voor de inwoners. Dit betekent onder meer een goed werkend ambtelijk apparaat, adequate bedrijfsvoering en een takenpakket dat rekening houdt met uitbesteding en privatisering waar dit voordelen biedt. Tot slot dient de gemeente te zorgen voor een structureel gezonde financiële positie, met voldoende reserves en toereikende solvabiliteit, zodat lasten niet naar toekomstige generaties worden geschoven.
Dit gaan we doen:
- Onze uitgangspunten voor het financieel beleid zijn; zorgvuldigheid, spaarzaamheid, transparantie en gematigde lokale lasten.
- Door stijgende verwerkingskosten en minder opbrengsten zijn de tarieven van het afvalbeleid flink gestegen. Het CDA vindt dat het plafond is bereikt.
- Mocht er geld overblijven dan moet dit het eerstvolgende jaar weer direct terug naar de inwoner zonder eerst allerlei potjes te vullen.
- We willen niet dat de OZB wordt verhoogd om nieuw beleid uit te voeren.
- We zorgen voor een goede spaarrekening zodat we tegenslagen, zoals bij het sociaal domein, op kunnen vangen en de kwaliteit van de zorg niet in gevaar komt.
Natuur & Duurzaamheid
Het CDA vindt dat duurzame ontwikkelingen gebaseerd moeten zijn op een totale visie op mens en natuur. Er mag geen tegenstelling gecreëerd worden tussen milieuontwikkeling en menselijk welzijn. Deze visie zal mensen aanmoedigen om zelf initiatief te nemen wat betreft energieverbruik, afvalscheiding en aanschaf van producten. Het CDA staat achter ontwikkelingen die besparing van grondstoffen opleveren. Zoals het cradle-to-cradle principe, waarbij alle grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Als gemeente geven we het goede voorbeeld door te kiezen voor multifunctioneel bouwen, door rekening te houden met de levenscyclus van wijken en door het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. Voor het CDA is het een kwestie van gewoon aan de slag gaan. Beter 80% goed uitgevoerd, dan te lang doorpraten.
‘De wereld mooier achterlaten dan dat we haar aantreffen’; goed rentmeesterschap is de kern van de CDA-visie op energietransitie. Het CDA is van oudsher de partij van het maatschappelijk initiatief en van het zo laag mogelijk in de samenleving leggen van verantwoordelijkheden. Ook op het gebied van energietransitie is lokaal maatwerk de sleutel.
Dit gaan we doen:
- We bouwen meer flexibel en circulair. Meer woningen en andere gebouwen worden aanpasbaar voor het geval de bestemming veranderd.
- We investeren in een zichtbare vergroening van de woonomgeving. Parken, speelweides, volkstuinen en stadsnatuur zijn van steeds groter belang voor de afkoeling bij hitte of de opvang van regenwater.
- Het CDA wil vol inzetten op bewegen en spelen in het groen. De positieve effecten van groen op onze gezondheid zijn al bewezen.
- Openbare groenstroken gaan we beter benutten. Hierbij denken we aan bloemrijk bermbeheer en het toepassen van natuurlijke afscheidingen van bijvoorbeeld een parkeerplaats.
- De gemeente moet waterslim worden. Het CDA wil groene daken, het afkoppelen van hemelwater en energiebesparende maatregelen stumuleren. Europese en nationale subsidies moeten hier meer voor worden ingezet.
- We maken werk van een emissieloze binnenstaddistributie.
- We stimuleren samenwerkingen op bedrijventerreinen om energieneutraal te worden. We willen dat de gemeente meefinanciert in onderzoeken zoals energiescans en haalbaarheidsstudies.
- Producten, bijvoorbeeld asfalt, willen we vaker circulair hergebruiken zoals bij de Europaweg.
- Het CDA is voorstander van een goede laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en grasparkeren.
- We willen een eerlijke verdeling van lusten en lasten in de lokale gemeenschap als het om energieopwekking gaat.
- We willen dat de verduurzamingsopgave betaalbaar en behapbaar blijft voor onze inwoners.
- Inwoners moeten -meer dan nu- vooraf worden betrokken bij belangrijke besluiten.
- We zetten in op maximale inwonersparticipatie bij het grootschalig opwekken van energie. Kleinschalige lokale energiecooperaties en lokale bedrijven worden hierbij actief betrokken.
- We streven naar 50% lokaal eigendom en willen dat onze inwoners als eerste financieel kunnen deelnemen.
- Onze schaarse grond moet zoveel mogelijk worden ingezet voor dubbel gebruik. We denken daarbij aan het overkappen van parkeerterreinen met zonnepanelen en het vervangen van asbestdaken door een dak met zonnepanelen.
- Het CDA maakt zich er hard voor dat koopwoningen kunnen worden geïsoleerd met een (sociaal) krediet voor lagere en middeninkomens.
- We ondersteunen lokale energiecooperaties in de startfase door garanties en/of financieringen te verstrekken.
- Duurzaam inkopen wordt de norm. We maximeren de kansen voor lokale ondernemers als het gaat om ons eigen inkoopbeleid. Een belangrijke voorwaarde voor duurzaamheid is immers nabijheid.
Eerlijke economie & Bedrijvigheid
Het CDA streeft naar een eerlijke economie. Een eerlijke economie betekent dat mensen moeten kunnen profiteren van een goed economisch klimaat en dat iedereen de kans krijgt om met zijn talenten een eerlijk inkomen te verwerven. Maar het betekent ook rekening houden met leefbaarheid en leefomgeving. Ondernemers gaan dan ook niet alleen voor eigen winst, maar werken waar dat kan samen met ‘buren’, onderwijsinstellingen en overheid. In een eerlijke economie houden we ook rekening met andere taken die mensen naast hun werk in het leven hebben, zoals vrijwilligerswerk, mantelzorg of andere zorgtaken.Het CDA ziet dat veel mensen zich inzetten voor duurzame en verantwoorde economische ambities. Het CDA steunt deze ambities en wil dat de gemeente dit verder stimuleert. Het uitgangspunt is perspectief geven en grenzen stellen: bij rechten horen ook plichten. De afgelopen jaren is er in Doetinchem en de regio Achterhoek steeds meer sprake van vanzelfsprekend partnerschap tussen ondernemers, onderwijsorganisaties, overheid en inwoners. Economische ontwikkeling heeft daarbij prioriteit. Doetinchem en de Achterhoek zijn een ideale broedplaats voor innovatie en er liggen volop kansen voor ondernemende talenten.De gemeente moet een rol nemen als het gaat om werkgelegenheid, scholen en opleiden richting de lokale arbeidsmarkt. Een goed draaiende lokale economie zorgt voor werkgelegenheid. Hierbij staat werk altijd in relatie tot wonen, scholen voor kinderen, een omgeving met goede voorzieningen en kansen voor de toekomst. De gemeente kan deze gebieden als geen ander verbinden. ''Toekomstgericht retailmangagement en leiderschap'' voor onze binnenstadondernemers moeten we een vervolg geven. Ook voor ondernemers in Wehl en Gaanderen.
Wat gaan we doen:
- Er komt 1 aanspreekpunt voor winkeliers/vastgoedeigenaren die hun winkels of kantoren willen transformeren naar bijvoorbeeld woningen.
- We willen geen hogere lokale belastingen voor ondernemers behalve als het in samenspraak is met de ondernemers en de inkomsten worden gebruikt om het ondernemersklimaat te verbeteren.
- Flexibiliteit is belangrijk Ondernemers moeten meer ruimte krijgen om te ondernemen. Dat kan door het schrappen, aanpassen of flexibiliseren van regels en meer ruimte te maken voor experimenten in het op te stellen omgevingsplan.
- De gemeente moet facturen binnen 30 dagen voldoen.
- We houden oog voor de bereikbaarheid en veiligheid van onze bedrijventerreinen.
- We willen mee-investeren in een goede lobby in de regio. Dit vergroot de kansen voor onze ondernemers en bedrijven.
- De gemeente blijft actief partner in het Binnenstadsbedrijf en werkt samen aan een nieuw ''Aanvalsplan Binnenstad 2.0''. Met de winkeliersvereniging in Wehl en Gaanderen, de dorpsraden en inwoners doen we datzelfde voor de dorpskernen.
- Voor de uitvoering van deze plannen wordt een nieuw meerjarig investeringsbudget vrijgemaakt.
- We stimuleren samenwerkingen op bedrijventerreinen om energieneutraal te worden. We willen dat de gemeenten meefinanciert in onderzoeken zoals energiescans en haalbaarheidsstudies.
- We voorkomen leegstand. Oplossingen worden in samenspraak met lokale ondernemers bedacht.
- Het CDA wil terughoudend omgaan met het realiseren van grootschalige detailhandel aan de rand van onze stad en dorpen. Dit om het leegzuigen van stads- en dorpscentra te voorkomen.
- We maximeren de kansen voor lokale ondernemers als het gaat om ons eigen inkoopbeleid. Een belangrijke voorwaarde voor duurzaamheid is immers nabijheid.
- Het CDA bepleit dat de gemeente actief contact zoekt met Duitse bedrijven die de gemeente Doetinchem kunnen gebruiken als springplank voor het veroveren van de rest van de wereld.