26 april 2024

Wethouder Johannes Goossen biedt zijn ontslag aan

Wethouder Johannes Goossen heeft zijn ontslag aangekondigd. Hieronder geeft hij zijn redenen hiervoor aan: 

Tijdens de raadsvergadering van 23 april heb ik mijn ontslag als wethouder aangekondigd. Directe aanleiding voor mijn naderende afscheid zijn de conclusies uit het onderzoek naar de bestuurscultuur. Ik vertrek eind mei, zodat ik de komende weken lopende zaken goed kan overdragen aan een opvolger. Op dit moment is onbekend wie mij opvolgt.

Op basis van het rapport heb ik mijn vertrek bekendgemaakt. Wat ik hierover heb gezegd tegenover de gemeenteraad van Duiven:

“Ik ben zeer geschrokken van de conclusies in het onderzoek naar de bestuurscultuur van onze gemeente. Het is mij duidelijk dat ik niet heb bijgedragen aan een positieve bestuurscultuur. Ik heb nagedacht over mijn rol binnen de huidige dynamiek van de ontstane bestuurscultuur. Als ik het onderzoek lees, dan ben ik er in een aantal situaties niet in geslaagd om ook het door mij gewenste goed ambtelijk samenspel te bewerkstelligen. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor mijn handelen en ik wil rust en ruimte bieden aan onze ambtelijke organisatie 1Stroom.

Ik sta bekend als een gepassioneerd en betrokken bestuurder. Maar dat mag wat mij betreft nooit een negatieve impact hebben op ambtenaren waar ik mee werk. Door de kritiek die is geuit in het onderzoek werd ik mij bewust van mijn impact op anderen. Deze impact was wat mij betreft totaal niet bedoeld en zeker niet gewenst. Het is van essentieel belang om goede en zakelijke relaties te onderhouden binnen ons werkdomein. Dit is voor mij de aanleiding om eind deze maand mijn ontslag als wethouder aan te bieden aan de voorzitter van uw raad”.

Reflectie op mijn functioneren helpt mij om uiteindelijk weer nieuwe wegen te gaan. Het als verjaardagscadeau ontvangen boek #demeestemensendeugen helpt mij vast!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.