03 april 2024

Armoedebestrijding & Visie op werk en participatie

De CDA-fractie was blij dat het beleid ten behoeve van bestrijding van armoede en de visie op werk en participatie, beide op de agenda van de gemeenteraad stonden. Stijgende armoede is een grote zorg van onze fractie. Iedere inwoner van onze gemeente is deel van onze samenleving en levert hier een bijdrage aan. Veel inwoners kunnen dit op eigen kracht, maar sommigen hebben meer of minder hulp nodig om te kunnen deelnemen aan de samenleving. Daarvoor dient dit beleid. 

We vinden het belangrijk dat zowel het beleidsplan als de visie uitgaan van vertrouwen in en compassie met de inwoner. Daarnaast hadden we een paar zorgen die we aan het college mee hebben gegeven: Ga hard aan de slag met de communicatie. We hebben al vaak het eenvoudiger B1-taalniveau benoemd en ook nu willen we dat de laatste slag geslagen wordt door ook documenten en aanvragen (beschikkingen) eenvoudiger te maken, gebruik ook beeldmateriaal.

Ook hebben we onze zorgen geuit over de groep van 18-21 jaar die soms buiten de boot valt, doordat regelingen er of tot 18 jaar of pas vanaf 21 jaar zijn. Daarbij is de doelgroep kwetsbaar, omdat zij voor het eerst zaken zelf moet regelen: het doen van de eigen belastingaangifte, de ziektekostenverzekering betalen, en dergelijke. En tegelijk kunnen ouders niet meer meekijken. Ook worden jong volwassenen bedolven onder beïnvloeding van 'influencers', online goksites, uitstellende betaalapps, en dergelijke. Terwijl hun brein nog niet altijd voldoende weerstand kan bieden aan deze impulsen. We hebben gevraagd of het college wil kijken naar de door minister Schouten beschikbaar gestelde subsidie voor financiële educatie op middelbare scholen.

Ook hebben we aandacht gevraagd voor de rol van de gemeente bij pilots en initiatieven, blijf vooral actief en zichtbaar voor ketenpartners en de doelgroep. Verder willen we dat de gemeente scherp blijft op effectiviteit en daarom zijn we blij dat het participatie- en re-integratiebeleid jaarlijks geëvalueerd zal worden.

Niels Morpey - CDA raadslid (visie Participatie) en Pam van de Weijer - CDA raadslid (beleidsplan armoedebestrijding) 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.