06 oktober 2023

CDA stelt schriftelijke vragen over plaatsen van elektriciteitskasten

Het inloopspreekuur van de raad werd donderdag 28 september bezocht door inwoners die zich zorgen maken over de plaatsing van een elektriciteitskast in hun straat. Nadat direct omwonenden hun bezwaren hadden geuit en het huisje verplaatst bleek, konden zij als nieuwe direct aanwonenden met dezelfde bezwaren niet in gesprek met Liander. De aanwezige raadsleden van verschillende fracties hoorden het verhaal aan en deden vervolgens navraag hierover.

In de toekomst gaan nog zo’n 200 elektriciteitskasten gebouwd of vervangen  worden in de gemeente Nijkerk. De inwoners maakten zich zorgen over de veiligheid en het historisch karakter van hun straat. Namens de raadsleden stelde Pam van de Weijer (CDA) daarom schriftelijke vragen op: “Als het gaat om een veranderende woonomgeving is een zorgvuldig proces altijd van belang. Inwoners moeten van tevoren goed geïnformeerd zijn. Het is belangrijk dat zij weten wanneer zij erbij aanwezig moeten zijn, ook als het in eerste instantie niet direct om hun uitzicht gaat.”

In Nijkerk start Liander eind oktober met het verzwaren van het stroomnetwerk door het plaatsen van deze elektriciteitskasten. Dit is nodig omdat zowel de vraag als het aanbod (van opgewekte) energie flink toeneemt en goed gereguleerd moet worden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.