28 november 2023

CDA wil meer aandacht voor het onderwerp zelfdoding

De fractie van het CDA stelt schriftelijke vragen over extra maatregelen om zelfdoding te voorkomen. Dit omdat de fractie zich afvraagt of er voldoende preventieve maatregelen genomen worden en nazorg in onze gemeente aanwezig is, wat betreft (een poging tot) zelfdoding (suïcide).

CDA-raadslid Pam van de Weijer: “De mentale gezondheid is een onderwerp dat mensen niet graag bespreekbaar maken. Toch heeft dit onderwerp grote invloed. Denk aan het leven van iedereen rond iemand die zeer depressief is en denkt aan zelfdoding. Dat heeft gevolgen voor familie, vrienden, de omgeving en hulpverleners. Daarom vinden wij dat de gemeente hier lokaal mee aan de slag moet gaan. Er zijn in andere gemeenten al mooie voorbeelden van preventie- en nazorgnetwerken.”

De gemeente is al voornemens om aan te sluiten bij de landelijke campagne van Stichting 113 zelfmoordpreventie “Ik zie je”. Het CDA ziet echter meer mogelijkheden, zoals het aansluiten bij een preventienetwerk, of het wijzen op hulpmogelijkheden in de openbare ruimte. Daarom vraagt de fractie of het college voornemens is van deze extra mogelijkheden gebruik te maken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.