15 oktober 2021

Nijkerk moet niet opdraaien voor regionale woningbouwopgave

In de raadsvergadering van 14 oktober heeft het CDA tegen het ‘Ontwikkelbeeld Regio Amersfoort’ gestemd. In dit document wordt aangegeven hoe er wordt omgegaan met de grote woningbouwopgave die er ligt in de regio Amersfoort.

CDA’er Matthias Blankesteijn: ‘Het is voor veel mensen lastig om een betaalbaar huis te vinden. Dat is een groot probleem, waar de gemeente een antwoord op moet vinden. Volgens de regionale plannen moet Nijkerk als een van de drie gemeenten in de regio de regionale woningbouwopgave opvangen. De overige zes gemeenten mogen bouwen voor de eigen behoefte. Hierdoor wordt de druk vanuit de Randstad geconcentreerd in onder andere Nijkerk. Dit terwijl het voor bijvoorbeeld starters en middeninkomens nu al enorm lastig is om een betaalbare woning te vinden. Het CDA is het dus niet eens met dit uitgangspunt.’

Volgens het CDA moet Nijkerk vooral bouwen voor de lokale behoefte en moet de druk vanuit de Randstad verdeeld worden over alle gemeenten in de regio. De christendemocraten menen dat op die manier voorkomen kan worden dat de druk op de Nijkerkse woningmarkt onnodig oploopt.

‘Wij willen de druk vanuit de Randstad niet concentreren in Nijkerk, maar juist bouwen voor de lokale behoefte. Daarom stemden wij afgelopen donderdag tegen.’ aldus Blankesteijn.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.