08 augustus 2020

Column van Henny Zijlstra in HaH "ver en dichtbij"

Ver en dichtbij

gepubliceerd in HaH Nunspeet van 4 augustus 2020

Deze zomervakantie stelt ons voor een dilemma. Na meer dan 3 maanden zo dicht mogelijk bij huis blijven zouden we het liefst naar verre oorden op vakantie gaan. Maar dat is dit jaar niet aan de orde. Bij ons thuis hebben we onze vakantiebestemming aangepast aan de corona-actieradius. Wij blijven in een straal van 4 uur rijden van huis. Het interessante is dat of we nu heel ver weggaan of dichter bij huis blijven dit eigenlijk niet zo veel uitmaakt. Het vakantieplezier is er niet minder om. Het voldoet nog steeds aan de voorwaarde dat je even in een andere omgeving bent. En de voorpret van het uitzoeken van een leuke locatie en het pakken van de koffers.

Gisteren spraken we de eigenaar van een ijs- en chocoladewinkel die blij is met de extra toeristen uit eigen land. Daarmee kan de schade van de afgelopen maanden weer een beetje goedgemaakt worden. Dat geldt natuurlijk ook voor de horecaondernemers, die blij zijn dat er weer gasten op hun terras zitten.

Globalisering

Daarnaast dwingen de corona-effecten ons ook om eens na te denken over de noodzaak van een verre zonvakantie met effecten op bijvoorbeeld het vliegverkeer.  Voor onze vakantiereis kunnen we ons aan de globalisering onttrekken. Er zit echter ook een andere kant aan globalisering. Voor bijvoorbeeld een aantal winkeliers is dat niet het geval. Ook in ons knusse Nunspeet zijn we voor bepaalde producten afhankelijk van aanvoer uit o.a. Azië. Bijvoorbeeld de slaapspeciaalzaak waar we een kussen besteld hadden. Dit wordt pas in november geleverd omdat, in het land waar de materialen worden gemaakt, de productie een paar maanden stil heeft gestaan.

Ik wil ook geen pleidooi houden om ons terug te trekken uit de globale wereld waar we met elkaar deel van uitmaken. Maar het stimuleren van lokale ondernemers en lokale producten is zeker waardevol en helpt om onze ondernemers beter bestand te maken tegen de stormen die de globale economie af en toe teisteren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.