20 oktober 2021

Helpt Nunspeet vluchtelingen?

De vluchtelingenstroom naar westerse landen neemt toe, vooral vanuit Afghanistan. De bestaande opvanglocaties kunnen de toestroom niet meer aan. Met name in Ter Apel is de toestand onhoudbaar en krijgen mensen, die al veel narigheid hebben meegemaakt, vaak niet direct een fatsoenlijke slaapplaats. Demissionair minister Ferd Grapperhaus heeft burgemeesters in ons land opgeroepen om de komende weken voor extra opvanglocaties te zorgen.

De fractie van CDA Lokaal vindt het onbestaanbaar dat vluchtelingen op deze manier worden behandeld. Lijsttrekker Wichert Stoffer: “Als ik de beelden op televisie zie doet me dat pijn. Deze mensen komen uit levensbedreigende situaties waarvan wij ons nauwelijks een voorstelling kunnen maken. Ik vind dat we deze vluchtelingen, onze naasten, op z’n minst een goede slaapplaats moeten bieden als ze in Nederland aangekomen zijn.”

“Vluchtelingen, waaronder veel minderjarigen, op een stoel laten slapen kan echt niet.”

Koos Meijer, fractievoorzitter van CDA Lokaal, heeft schriftelijke vragen voorleggen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Hij wil weten of burgemeester Van der Weerd de oproep van het Veiligheidsberaad heeft ontvangen en of hij voornemens is er gehoor aan te geven. Meijer: “wegkijken is inhumaan, wellicht kunnen we een locatie vinden waar bijvoorbeeld 30 á 40 minderjarigen kunnen worden opgevangen. Of kunnen we in regionaal verband een geschikte opvang voor een groep vluchtelingen inrichten. Ik vind in ieder geval dat we de vraag serieus moeten nemen en onderzoeken of we in Nunspeet kunnen helpen om deze noodsituatie op te lossen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.