22 oktober 2021

Hoe innovatief kun je in de woningbouw zijn?

Het wegwerken van de enorme woningbehoefte is voor stad en land een grote uitdaging. Ook Nunspeet heeft de nodige uitdagingen om wat, waar en wanneer te laten bouwen. En bijkomende, maar zeker niet mindere, uitdagingen zijn betaalbaarheid, flexibiliteit m.b.t .de vraag en aanbod en duurzaamheid. Een van de manieren om al die uitdagingen aan te gaan vliegen is om innovatief zijn. En daar zijn nu wat toepasbare voorbeelden van.

Om te beginnen is dat het bouwen met hout. Houwbouw is allang niet meer het beeld van alleen maar stoere blokhutten, alhoewel die ook nog steeds bestaan, maar complete grote en kleine huizen kunnen ervan gebouwd worden. Met houtbouw sla je meerdere vliegen in een klap. Hout is een oneindige, hernieuwbare grondstof die uit duurzaam beheerde bossen komt, ook uit die van Nunspeet. Hout is flexibel in de toepassingsmogelijkheden en hout is, in vergelijk met traditionele bouwmaterialen, betaalbaar.

Een delegatie van CDA Lokaal is voor de beeldvorming over toepassingsmogelijkheden van houtbouw op bezoek geweest bij de firma TinyBlokHouse aan de Marconieweg in Nunspeet. Ramon Blok nam ons mee in zijn succesvolle formule van het bouwen van uiterst flexibele tinyhouses waarbij de klant binnen de bestaande bouwvolumes koning is. Zijn klanten komen uit heel Nederland en zelfs daarbuiten, alleen in Nunspeet zelf zijn de mogelijkheden voor het plaatsen van een tinyhouses nog niet aanwezig. Voor CDA Lokaal mag daar morgen verandering in komen omdat tinyhouses een deel van de grote woningvraag nu kunnen invullen.

Een tweede voorbeeld is het opslaan van energie. Opwekking m.b.v. bijvoorbeeld zonnepalen is een, maar het zou mooi zijn als je al die energie ook voor eigen gebruik klokrond kunt inzetten.  En dat ontlast het overvolle elektriciteitsnetwerk dan ook nog eens. De firma Borg Energy Storage is op dit gebied heel innovatief bezig. Het bedrijf heeft een testgereed concept ontwikkeld waarbij de gewonnen energie door middel van thermische warmteopslag wordt opgeslagen. Nu nog een paar testpunten vinden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.