16 januari 2019

College reageert op CDA vragen omgevingsvergunning Smurfit Kappa

Reactie gemeente Renkum op onderstaande vragen van CDA Renkum (antwoorden staan onder de vragen):

 

Op 3 december 2018 heeft de fractie van het CDA de volgende vragen gesteld ten aanzien van Smurfit Kappa Parenco:

Aanleiding

Via overheids.nl hebben wij kennisgenomen dat Smurfit Kappa Parenco op 9 november 2018 een nieuwe aanvraag (OLO 4023383) voor een omgevingsvergunning heeft ingediend. De aanvraag heeft betrekking op het voornemen om een natronloog tank te plaatsen bij de waterzuivering. Naar aanleiding van deze aanvraag heeft het CDA de volgende vragen. 

Vraag 1

Welke potentiële risico’s voor de volksgezondheid brengt het eventueel plaatsen van een dergelijke opslag van natronloog met zich mee?

Antwoord

Het gaat hier om een natronloogtank met een inhoud van 26 m3. Natronloog is niet vluchtig en heeft daarom geen potentiële risico’s voor de volksgezondheid.

 

Vraag 2

In uw raadsbrief van 29 november jl. geeft u aan dat de gemeente, de provincie en Smurfit Kappa Parenco meer aandacht gaan besteden aan een gezamenlijke en heldere omgevingscommunicatie. Hiervoor is op 28 november jl. een website gelanceerd waarop de laatste ontwikkelingen rondom Parenco te volgen zijn. Wij vinden dit een goede zaak en waarderen uw initiatief. Graag zouden wij van u willen weten waarom deze aanvraag niet op deze website wordt vermeld?

Vraag 3

Tevens horen wij graag van u wat de mogelijkheden zijn om deze aanvraag en eventuele toekomstige vergunningsaanvragen op de website www.renkum.nl/parenco op te nemen. Voor omwonenden en geïnteresseerden is dan direct duidelijk welke aanvragen er worden gedaan.

Antwoord vraag 2 en 3

De website is sinds 28 november 2018 in de lucht. De informatie die op de website staat is vaak afkomstig is van andere partijen (bijvoorbeeld de ODRN, ODRA en GGD). Daarom  is het van belang om goed af te spreken wie op welk moment informatie aanlevert. Hoewel het natuurlijk altijd voor kan komen dat informatie niet meteen op dezelfde dag op de website kan worden geplaatst, proberen we door het maken van goede werkafspraken met alle partijen, de website zo actueel mogelijk te houden.

 

Inmiddels staat er op de website een verwijzing naar de aanvraag. De aanvraag zelf wordt deze week nog op website geplaatst. Voor volgende aanvragen kunnen wij in ieder geval toezeggen dat we op de website bekend maken dat er een aanvraag om een vergunning is ingediend. Daarbij zal in hoofdlijnen worden aangegeven wat deze aanvraag inhoud. Ook zullen we het (ontwerp)besluit publiceren, met daarbij een verwijzing naar de instantie waar mensen met vragen over deze aanvraag terecht kunnen. Het lijkt ons dat we inwoners hiermee beter informeren dan door het publiceren van alleen de aanvraag.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.