23 november 2023

Van de voorzitter: reactie op verkiezingsuitslag

Onbegrijpelijk, teleurstelling, van 15 naar 5 zetels. Hoe nu verder? We stonden in de peilingen lang op 4 en hebben uiteindelijk 5 zetels gekregen. Maar natuurlijk hoopten we – en zeker Henri en zijn campagneteam – dat het er enkele meer zouden zijn en we toch nog voor een kleine verrassing konden zorgen.

Helaas was de verrassing het grote zetelaantal van de PVV. Maar liefst 10 zetels meer dan de peilingen aangaven. Het is nu aan deze partij om samen met de VVD, NSC en BBB er iets van te maken. Voor het CDA was al vanaf het begin duidelijk - en helder door Henri uitgedragen - dat het CDA niet in een coalitie stapt met de PVV.  

Wel moeten we ons afvragen hoe nu verder met het CDA en wat ons betreft de lokale CDA afdeling. Henri Bontenbal heeft goed werk verricht door het gedachtegoed van het CDA op te poetsen en hij heeft ook van allerlei kanten hiervoor de complimenten gekregen. De campagnetijd was voor onze partij echter te kort. Gelukkig geeft Henri aan gewoon door te gaan (in de oppositie) en de komende jaren verder te willen werken aan het weer op de kaart zetten van het CDA.

Voor ons de vraag of wij onze beginselen en voornemens goed genoeg kunnen vertalen naar wat de mensen willen? Hebben we met de opkomst van de lokale partijen, en landelijk met de PVV, niet gezien hoe belangrijk het is te weten en te begrijpen wat er leeft onder de mensen? Opgepoetste CDA principes alleen is niet genoeg, volgens mij. Weten we wat er leeft en kunnen we ons beleid daaraan verbinden? We hebben nog 3 jaar voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen! Daarover moeten we het spoedig hebben. Zeker op de komende ledenvergadering op 10 januari 2024.  

Ik wens iedereen een zinvolle overdenking en nieuwe energie!

Met vriendelijke groeten,

Frits Ruyten
Voorzitter CDA Renkum

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.