08 februari 2019

Vragen CDA Luchthaven Lelystad

 

VRAGEN CDA LUCHTHAVENBESLUIT LELYSTAD

 

(ter beantwoording voor of tijdens de commissievergadering van 12 februari 2019)

Tijdens de goede en goed bezochte informatiebijeenkomst over het Luchthavenbesluit in de Beken van afgelopen maandag 4 februari bleek er onder onze inwoners een breed gedragen wens te bestaan dat de gemeente Renkum scherper het specifieke belang van de (inwoners van) onze gemeente bij de minister onder de aandacht brengt.
De 'eigen' zienswijze steunt nu nog erg op de "samenwerking met andere Gelderse gemeenten", terwijl diezelfde gemeenten (o.a. Ede) lopende de voorbereidingsprocedure bewerkstelligd hebben dat de vluchtroute nu over Renkum loopt cq een knik maakt. CDA Renkum heeft daarnaast begrepen dat de provincie - als de plannen dan toch door moeten gaan - deze nieuwe variant verdedigt.
De 'nieuwe knik' zou aan het bestuur van Renkum 'aangekondigd' zijn.
CDA Renkum stelt vast dat de 'steun' van de provincie, regio en buurgemeenten in dit dossier dus niet worden overschat. Sterker nog, in het onfortuinlijke geval dat de minister de plannen in huidige vorm doorzet, heeft Renkum dus een eigen opgave voor de boeg: er moet ook een streep door de knik over het Renkums Beekdal.

Het CDA heeft tegen deze achtergrond nog de volgende vragen:

 

1a. Op welk moment (datum) is het college geinformeerd over de 'knik' in de aangepaste plannen?

 

1b. Welke concrete acties liepen er op dat moment en zijn vervolgens ondernomen? Welke acties lopen er nu nog?

 

2.    Is het college het met het CDA eens dat de 'eigen' zienswijze ook echt een eigen zienswijze moet zijn. Dus niet "[...] Vandaar dat wij samen met een groot aantal Gelderse  gemeenten, de Recron, GNMF, park de Hoge Veluwe en de provincie een gezamenlijke zienswijze hebben opgesteld. Deze zienswijze wordt door de provincie Gelderland verzonden. Aanvullend op deze gezamenlijke zienswijze verwoorden wij hieronder onze eigen Renkumse zienswijze". Maar: in afwijking van deze gemeenschappelijke zienswijze!

 

3.    Nu er helaas geen beroep bij de bestuursrechter tegen het Luchthavenbesluit (amvb) open staat, zal het college bij het doorzetten van de plannen van de minister (van een  route over het Renkums Beekdal) dan namens de inwoners van Renkum als vervolgstap een civiele procedure in gang zetten om de onrechtmatigheid van het Luchthavenbesluit daar te bepleiten?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.