11 mei 2022

De Stentor 9 mei 2022

De gemeente Voorst heeft over een kleine maand waarschijnlijk een compleet nieuwe coalitie. CDA, VoortvArend Voorst, VVD-Liberaal 2000 en PvdA-GroenLinks zijn nog druk met elkaar in overleg. De gesprekken lopen volgens formateur Lidy Klein Holkenborg voorspoedig. 

Castor van Dillen 09-05-22, 14:02 Laatste update: 10-05-22, 14:34

,,Er wordt nog steeds gekoerst op de eerste week van juni’’, vertelt Klein Holkenborg. De inwoonster van Wilp was eerder al aangesteld als informateur. Ze was in de jaren 90 gemeentesecretaris van de gemeente Voorst en begeleidde in 2014 ook al de formatie in Deventer. ,,Er moet nog wel veel werk verzet worden. Maar tot nu toe is begin juni haalbaar.’’

Zonder Gemeente Belangen

Na de laatste verkiezingen veranderde het politieke landschap van Voorst compleet. Grootste partij Gemeente Belangen verloor vier zetels (van 9 naar 5). Andere (oppositie)partijen wonnen, waardoor een coalitie zonder Gemeente Belangen mogelijk werd. 

CDA, VoortvArend Voorst, VVD-Liberaal 2000 en PvdA-GroenLinks besloten samen te gaan formeren. De vier partijen hadden de afgelopen jaren veel kritiek op de zittende coalitie van D66 en Gemeente Belangen, onder meer over de afronding van de randweg in Twello. Dat plan is inmiddels van tafel. 

Precieze plannen

Wat de nieuwe coalitie precies van plan is, wordt de komende weken duidelijk. ,,Er moet nog flink overlegd worden. Niet zozeer over de verschillen, maar wel over waar de coalitie voor staat’’, aldus formateur Klein Holkenborg. 

De namen en portefeuilles van de nieuwe wethouders zijn eveneens nog niet bekend. Mogelijk krijgt Voorst drie voltijdswethouders in plaats van de vier parttime wethouders die de afgelopen vier jaar het college vormden. ,,Er wordt nog bekeken hoe de portefeuilles precies verdeeld gaan worden’’, zegt Klein Holkenborg. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.